Çok ter dökmek ne demek ?

Ilayda

New member
“KİT” Hangi Meslek? Bir Kasaba Hikâyesi

Merhaba sevgili forumdaşlar,

Bugün size, memleketimin küçük bir kasabasında geçen ve “KİT hangi meslek?” sorusunu beklenmedik bir şekilde hayatımızın ortasına yerleştiren bir hikâye anlatmak istiyorum. Hem güldüren hem düşündüren, biraz da hüzünlendiren bir hikâye bu. Çünkü bazen bir mesleğin adı değil, o mesleğin ardındaki insan hikâyesi bize asıl dersi verir.

---

1. Kasabada Bir Soru Dolaşıyor

O gün kasabanın kahvesinde çaylar fokur fokur kaynıyor, okey taşlarının şıngırtısı bütün mekâna yayılıyordu.

Birden gençlerden biri, Ali, elindeki telefonun ekranına bakarak sordu:

— “Abi, burada ‘KİT memuru aranıyor’ yazıyor. Bu KİT hangi meslek?”

Soruyu ilk duyan herkes durdu. Kimi dudağını büktü, kimi omzunu silkti. Kasabada çoğu kişi duymamıştı. Ama herkesin bir cevabı vardı tabii…

---

2. Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı

İlk sözü Hüseyin Usta aldı.

— “Bak şimdi Ali,” dedi, “KİT demek ‘Kamu İktisadi Teşebbüsü’. Yani devletin işlettiği fabrika, liman, banka gibi yerlerde çalışmak. Stratejik iştir. Maaş belli, emeklilik garanti. Al bir hesap makinesi, bak emekliliğe kaç gün kalır, mis gibi.”

Onun yanındaki Mehmet Abi de lafa girdi:

— “Oğlum bu iş strateji ister. KİT’te işe giren adamın yolu belli. Önce kadrolu olacaksın, sonra sendikaya üye. Ondan sonra memuriyet basamaklarını yavaş yavaş çıkarsın. Tıpkı satranç gibi.”

Erkekler konuya hep planlama ve güvenli gelecek açısından bakıyordu. Onlar için KİT demek, istikrar ve uzun vadeli kazanç demekti.

---

3. Kadınların Empati Dolu Yorumu

Tam o sırada kahveye Emine Abla ile Zeynep Hanım uğradı. Sohbeti duyunca gülümseyerek yaklaştılar.

Emine Abla, gözlüklerinin üzerinden Ali’ye baktı:

— “Evladım, KİT’te çalışmak demek sadece masa başında oturmak değil. İnsanlarla ilgilenmek, onların sorunlarını çözmek, bazen de dertlerini dinlemek demek. Mesela orada çalışırsan, bir yaşlı amca sana gelip ‘Oğlum şu evrak işini hallet’ diyecek. Sen de ona yardımcı olacaksın. Bu, maaştan çok daha kıymetlidir.”

Zeynep Hanım ise başka bir noktaya değindi:

— “Bir mesleğin adını bilmek önemli değil. Oradaki işin insan hayatına ne kattığını anlamak daha önemli. Devlet kurumunda çalışmak, güven vermek demektir. Oradaki tavrınla, insanların devlete bakışını bile değiştirebilirsin.”

Kadınlar için KİT, ilişki kurma, topluma katkı sağlama ve empati ile anılıyordu.

---

4. Hikâyenin Dönüm Noktası

Ali, iki farklı bakış açısından etkilenmişti. Erkeklerin hesap kitap yapan yaklaşımı ona güven vermişti, kadınların insan odaklı yorumları ise içini ısıtmıştı.

Tam o sırada kasabaya, eskiden KİT’te çalışmış yaşlı bir amca girdi: İhsan Amca. Üzerinde eski ama temiz bir takım elbise, elinde deri bir çanta vardı.

Ali dayanamadı:

— “İhsan Amca, sen bilirsin, KİT hangi meslek?”

Amca gülümsedi:

— “Evladım, KİT bir meslek değil, bir çatı. Orada mühendis de olursun, muhasebeci de, depo sorumlusu da. Ama hepsinden önemlisi, insan olursun. Ben 30 yıl çalıştım, hâlâ gittiğim her şehirde bir eski dostum çıkar. Çünkü orada sadece iş değil, hayat paylaşırsın.”

---

5. KİT’in Asıl Anlamı

O gün herkes bir şey fark etti. KİT’in anlamı sadece kelime açılımında saklı değildi. O kurumlar, insanların hayatlarına dokunan, uzun süreli ilişkiler kurulan yerlerdi.

Erkekler, strateji ve güvenli gelecek vurgusunu yaparken; kadınlar, işin insani tarafını hatırlattı. İhsan Amca ise ikisini birleştirdi: KİT, hem hayat planı hem de insan bağı demekti.

---

6. Forumdaşlara Sorular

Şimdi sizlere soruyorum sevgili forumdaşlar:

- Sizce bir mesleğin değeri, maaş ve güvenceyle mi ölçülür, yoksa insan hayatına kattıklarıyla mı?

- KİT’te veya benzeri bir kurumda çalışmış olanınız var mı? Varsa, en unutamadığınız anınız neydi?

- Erkeklerin stratejik planlaması ile kadınların empati dolu yaklaşımı birleşirse, nasıl bir çalışma ortamı ortaya çıkar?

---

Son Söz

Belki de KİT’in hangi meslek olduğunu öğrenmekten çok, orada çalışanların hangi değerleri yaşattığını bilmek daha önemli. Çünkü bir meslek, sadece iş tanımı değil; bazen bir kasabanın hikâyesi, bazen bir insanın hatırası, bazen de toplumun kalbinde yer eden bir güven kapısıdır.

Şimdi sizden duymak isterim: Sizin hayatınızda “KİT” gibi anlamı açıldıkça derinleşen kavramlar neler?