Zanaatkarlar pişmiş toprak çömlekleri canlı tutmak için mücadele ediyor | Thiruvananthapuram Haberleri

Tarzan

New member

Thiruvananthapuram: Önce Vijayakumari (40), bir parçasıdır Kumbhara pişmiş toprak çanak çömlek konusunda yetenekli eski bir topluluk, onun gurur kaynağıdır. Ancak hem zanaatın hem de topluluğun şu anda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olması onu endişelendiriyor. Devam eden çömlek fuarı için şehirde. Gandi Bhavan, Thycaud. Vijayakumari, bu alanda 23 yıllık tecrübesi ve 13 yıldır sanatı sezonluk sergilerle popülerleştirmeye çalışmasıyla, topluluğunun hikayesini anlatıyor.
“Kumbhara, yıllar önce Andra Pradeş’ten göç etmiş bir topluluk. Konuştuğumuz dil Telugu ve Tamilce. Şimdi bile Malayalamcayı okula başlayana kadar öğrenemeyen çocuklarımıza anadilimizi aktarmaya özen gösteriyoruz. Nilambur’da Kavalamukkatta adlı bir köyde büyüdüm. Çömlekçi olan babam ben iki yaşındayken öldü. Evlenip kocamın evine geldiğimde çömlekçi olmak için kaderimle tekrar birleştim. Sanatta ustalaşmak yaklaşık beş ila altı yıl sürüyor” diyor.
Nilambur’a yerleşen 500 aileden sadece 50’si şu anda zanaat yapıyor ve mesleği olarak icra ediyor. Ayrıca, eyalet çapındaki sergilerde sergilenmek üzere ürünlerin toplandığı Anaswaram Kendi Kendine Yardım Grubunu oluşturmak için bir araya geldiler.
“Genç neslimiz, diğer alanlarda daha iyi fırsatlar olduğu için artık bizim becerimize bağlı değil. Bunun nedeni, yeni teknolojiye yeterince maruz kalmamamız ve geleneği yaşatmak için yıllarca uğraştıktan sonra bile acı çektiğimizi kabul etmememizdir. Devletten herhangi bir destek almadık. Aynı zamanda grubun sekreteri olan Vijayakumari, bir eğitim merkezi kurmamıza ve gemiyi almamıza yardım etme konusundaki tüm taleplerimize cevap verilmedi” diye şikayet ediyor. Fuar Salı günü kapanıyor.