Yılda 500 olan tecavüz vakalarının sayısı Karnataka’da yarı yarıya azaldı; aracılar bunu Pocso| Bangalore haberleri

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
BENGALURU: Karnataka, son beş yılın verilerine dayanarak yılda ortalama 500 tecavüz vakası bildirmeye devam ederken, bu yıllardaki toplam vaka sayısı önceki beş yıldaki vaka sayısının yarısı kadar.

Karnataka tecavüz davası GFX


Son on yılda IPC Bölüm 376 tecavüz için ceza öngören vakalara ilişkin verilerin analizi, devletin 2013 ile 2017 arasında yılda ortalama 1.000 olmak üzere 5.144 tecavüz olayı gördüğünü ve sonraki beş yılda 2.551 vaka gördüğünü gösteriyor. Çoğu vaka 2016’da (1.655) ve 2014’te (1.324), en azı 2018’de (492) ve 2022’de 11 Aralık’a kadar (495) bildirildi.
Bunun bir nedeni, küçüklerin tecavüzünün onun hükümlerine göre kaydedilmesine yol açan Pocso yasasının getirilmesi ve uygulanması olabilir, ancak polis, önceki davalardaki mahkumiyetler de dahil olmak üzere, indirimin başka nedenleri olduğunu söylüyor. Ancak aktivistler ve uzmanlar, mağdurun utanması, etkisiz hukuki yardım ve davaların uzun sürmesi gibi çeşitli nedenlerle bildirilmeyen vakalara işaret ettiler.
Karnataka DG&IGP Praveen Sood, TOI’ye şunları söyledi: “Tüm tecavüz vakaları, bir kadın bir ifadeyle departmana gelir gelmez kayıt altına alınıyor, bu nedenle kayıt altına alınmadığı için vaka sayısının azalması söz konusu değil. Pocso Yasasının uygulanması kesinlikle IPC kapsamında vakaların azalmasına yol açan bir faktör, ancak tek sebep bu değil. Diğerlerinin yanı sıra artan farkındalık ve mahkumiyetler de katkıda bulunmuş olabilir. Ancak genel düşüş memnuniyetle karşılıyoruz.” Son beş yılda, 2.551 vakanın yaklaşık dörtte biri (622) Bengaluru’da bildirildi ve çoğu vaka 2022 (148) ve 2019’da (143) kaydedildi. Önceki yıllara ait verilerin analizi, Bengaluru’nun – şaşırtıcı olmayan bir şekilde nüfus büyüklüğü göz önüne alındığında – diğer bölgelere kıyasla en çok vakayı oluşturduğunu gösteriyor.
Kadın hakları aktivisti ve Aweksha Charitable Trust’ın kurucusu Dona Fernandes şunları söyledi: “Bunların tümü yalnızca bildirilen vakalar, toplumumuzun ve ceza adaleti sisteminin işleyişi göz önüne alındığında, bugün bile tecavüzü bildirmeyen düzinelerce kadın var. ayrıca tecavüzü bildirmeme hakkı konusu. Zorunlu tecavüz bildirimini ele alma ve kadınlara da bildirimde bulunmama hakkının verilmesi gereğine yönelik pek çok tartışma var.”
Başka bir üst düzey polis memuru, departmanın kasıtlı olarak personel arasında farkındalığı artırmak ve onları tecavüz kurbanlarıyla nasıl başa çıkılacağı konusunda bilinçlendirmek için çalıştığını söyledi. “Pocso örneğinde özel bir yasa olduğu için hızlandırılmış mahkemeler var ve mahkumiyetler daha hızlı veriliyor. Bizim takibimiz tüm kadın davalarında aynı ama bazı tecavüz davaları farklı süreçler nedeniyle uzayabiliyor.” memur
Dona ayrıca, bazı vakalarda kadınların, özellikle küçükken – diyelim ki 16 veya 17 yaşında – cinsel saldırıya uğrayanların 18 yaşından sonra vakaları düşürme eğiliminde olduğunu da sözlerine ekledi.
“Mahkemelerde tecavüz davalarının ilk aşamaya gelmesi bazen beş yıl sürüyor ve kadınlar bunun devam edip kendilerini etkilemesini istemiyor. Düşmanca davrandıkları için düşürülen davalar da var. Ceza adalet sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. kadınlara daha iyi davranmak ve fiziksel ve sosyal refahın ötesinde ruh sağlıklarını etkileyen daha fazla denemeye tabi tutulmamak için elden geçirildi” dedi.