Thiruvananthapuram: CSIR-NIIST’in teknoloji desteği sayesinde, Körfez bölgesinden bir çiftin liderliğindeki bir girişim, aşırı kullanımı tehdit oluşturan plastik kaplı bardakları aşamalı olarak ortadan kaldırmak için yenilebilir bitkisel yağ kaplı kağıt bardaklarla pazara girdi. Çevre için.
Nitheesh Sundaresan tarafından kurulan Varsya Eco Solutions Pvt Ltd ve Anü Asok, Mart 2022’de Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Konseyi’nin (CSIR) Kurucu Laboratuvarı olan CSIR – Ulusal Disiplinlerarası Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (NIIST), Thiruvananthapuram’ın Teknoloji Transferi ödülüne layık görüldü.
Girişim, CSIR-NIIST’in Pappanamcode kampüsünde devam eden “One Week One Lab (OWOL)” programının bir parçası olarak düzenlenen darı fuarında çevre dostu ürünlerini sergiliyor.
Pandemiden sonra Nitheesh ve Anu, Mayıs 2020’de Orta Doğu’dan döndüler ve girişimlerini Haziran’da kurdular.
Çevre dostu, biyolojik olarak parçalanabilen ürünlere yönelmelerine neden olan durumu hatırlatan Anu, paket servis konteynırlarının Covid-19 döneminde büyük bir sorun olduğunu söyledi. Bu nedenle, kap eksikliğini gidermek için şeker kamışı atıklarından küspe kapları yapmaya karar verdiler.
Ayrıca manyok poşetleri ve geri dönüştürülmüş kağıt atıklarından yapılan kitaplar, çantalar, kalemler ve kurşun kalemler gibi plastiğe alternatif ürünler de yaptılar.
Anu’ya göre, ihracat yapmayı planlarken kağıt bardaklara plastik kaplamak onlar için zorlu bir süreçti. “Ülkedeki çeşitli araştırma enstitüleri ile tartıştık ve sonunda CSIR-NIIST’te bir tedavi bulduk. İlişkimiz bir telefon görüşmesiyle başladı” dedi.
“Kağıt bardaklardaki plastik kaplama önemli bir problem. Şimdi, plastik kaplama zorluğunun üstesinden gelmek için bitkisel yemeklik yağ kullanılarak bir kağıt kaplama bariyeri oluşturuldu. Fuara katılan Anu, “Teknoloji transferi Mart 2022’de gerçekleşti ve ürünü Nisan ayına kadar piyasaya sürmeyi planlıyoruz” dedi.
Anu, Varsya’nın Kerala Startup Mission’da (KSUM) kayıtlı bir startup olması nedeniyle, CSIR-NIIST’ten teknoloji almak için harcadıkları miktarın yaklaşık %90’ının KSUM tarafından geri ödendiğini söyledi.
Bu arada girişim, CSIR-NIIST ile tarımsal atıklardan, özellikle taze hindistancevizi kalıntılarından elde edilen termokole bir alternatif için ikinci bir işbirliği üzerinde çalışıyor.
Girişimci, projenin prototipinin artık hazır olduğunu sözlerine ekledi.