WASHINGTON: Hırpalanmış Afgan kadınlara yardım eden Kabil’deki bir yardım kuruluşu olan Abaad’da çalışan işsiz bir işçi, yalnızca müşterilerinden değil, aynı zamanda kadın meslektaşlarından da endişeli ve çoğu zaman ağlamaklı telefonlar alıyor.
24 Aralık’ta Taliban’ın yardım gruplarının kadınları çalıştırmasını yasaklayan emri, milyonlarca Afgan’ı hayatta tutan malzemeleri sekteye uğrattı ve ülke çapındaki insani yardım hizmetlerini tehdit etti. Yasağın bir başka sonucu olarak, savaşın harap ettiği ülkede bu tür örgütlerde çalışan binlerce kadın, kendi ailelerini geçindirmek için çaresizce ihtiyaç duydukları gelir kaybıyla karşı karşıya.
ABD ordusunun Ağustos 2021’de geri çekilmesi Taliban’ın yönetimi ele geçirmesine kapı açtığından bu yana yasak, ABD ve diğer ülkeler için Afganistan’la ilgili en büyük politika zorluklarından birini temsil ediyor. Bu ülkeler, ne yardıma muhtaç milyonlarca Afgan’ın içinde bulunduğu kötü durumu kötüleştirmeyecek ne de Taliban’ın kadınlara yönelik baskılarına boyun eğmeyecek uluslararası bir yanıt tasarlama gibi zor bir görevle karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler, Afganistan’daki hükümet dışı yardım kuruluşlarının %85’inin, Taliban’ın kadınları kamusal yaşamdan uzaklaştırmak için son hamlesi olan yasak nedeniyle operasyonlarını kısmen veya tamamen kapattığını tahmin ediyor.
Abad da işine ara verenler arasında yer aldı. Kadın personel, tecavüz, saldırı, zorla evlendirme veya diğer aile içi şiddet yaşayan kadınlara destek ve tavsiye sağladı.
Kadın müşteriler, Abaad çalışanına, grubun yardımı olmadan Kabil sokaklarına düşeceklerinden korktuklarını söylediler. İşçinin kendisi ve Afganistan’daki onlar gibi binlerce kişi, yardım görevlilerinin nüfusun %97’sinin şu anda yoksulluk içinde yaşadığını veya yoksulluk riski altında yaşadığını söylediği bozuk bir ekonomide hayatta kalmak için maaş çeklerine bağlı.
Bir meslektaşı ona intiharı düşündüğünü söyledi.
Görüşülen yardım görevlisi ve diğerleri, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler ve diğerlerinin kendilerine yardım edeceğini ve Taliban’ı yasağa boyun eğmeye ikna edeceğini umduğunu ifade etti.
‘Tek istediğimiz bu. Bir çözüm bulmaları, Afganistan’daki insanları desteklemenin bir yolunu bulmaları gerekiyor” dedi. Güvenliğinden korktuğu için adının açıklanmaması koşuluyla konuştu.
Operasyonları askıya alan birçok önde gelen uluslararası yardım kuruluşu, BM yardım kuruluşlarını da aynısını yapmaya çağırıyor. Biden yönetiminden, uluslararası toplumun sağlam kalmasını sağlamak için nüfuzunu kullanmasını istiyorlar.
ABD, Afganistan’ın en büyük insani bağışçısıdır. Ayrıca, Taliban ile sınırlı bir ilişkiyi sürdürmeyi umduğu görevlerden biri olan Afganistan’daki aşırılık yanlısı gruplardan kaynaklanan güvenlik tehditlerini bastırma konusunda daimi bir çıkarı var.
Müzakerelere katılan bir ABD’li yetkili, nihai bir uluslararası tepkinin insanlık dışı ve etkisiz olacağını söylediği tüm yardım operasyonlarını askıya almak ile Taliban’ın yasağını tamamen kabul etmek arasında bir yerde olacağını tahmin etti.
Tartışmaya aşina başka bir ABD yetkilisine ve hükümet dışı yetkililere göre, yönetim Afganlara yapılan tüm hayat kurtarıcı yardımları durdurma önerisini geri çekiyor.
Yetkililer, devam eden müzakereleri alenen tartışma yetkisine sahip değildi ve hepsi isimlerini gizli tutmak koşuluyla konuştu.
Bununla birlikte, yardım grubu yetkilileri ve analistler, hayat kurtarıcı yardımın kapsamını daraltmanın zorluğuna işaret ediyor. Gıda yardımı, elbette. Ancak, 1990’lardan bu yana Afganistan’daki anne ölümlerinin yarısından fazlasına katkıda bulunan doğum bakımı gibi diğer destek biçimleri ne olacak?
Başlıca sivil toplum kuruluşları, kadın işçiler olmadan ihtiyaç sahiplerinin yüzde 75’ini oluşturan kadın ve çocuklara etkin bir şekilde ulaşmanın imkansız olduğunu söylüyor. Bunun nedeni, Afganistan’ın akraba olmayan erkek ve kadınlar arasındaki teması yasaklayan muhafazakar gelenekleri ve Taliban kurallarıdır.
Uluslararası Kurtarma Komitesi’nde insani politikadan sorumlu kıdemli yetkili Anastasia Moran, “Askıya almamız operasyonel bir gerekliliktir” dedi. “Cezalandırıcı değil. Hizmetleri iptal etmeye çalışmaz. Bu bir müzakere taktiği değil.”
Taliban’ın baskıları, 1990’ların ortalarında ilk kez iktidara geldikleri, birbirini izleyen fermanların kadınları okullardan, işlerden, ek işlerden ve giderek artan bir şekilde evlerine ittiği durumu yeniden yaratıyor. Taliban liderleri sonunda yoldan geçenlerin içerideki kadınları görmemesi için ev halkına pencerelerini siyaha boyamalarını emretti. Kadınların reisi olduğu hanelerdeki kadınları ve çocukları, paraya erişmek veya hayatta kalmalarına yardımcı olmak için çok az kaynağa sahip bıraktı.
11 Eylül 2001 saldırılarını izleyen ABD işgali, Taliban yönetiminin ilk dönemini sona erdirdi. Biden yönetimi ve yardım gruplarının tümü, kadınlara yönelik baskılar da dahil olmak üzere 1990’lardaki Taliban ihlallerine karşı bölünmüş, rekabete dayalı ve genellikle geçici uluslararası tepkinin tekrarlanmasını önleme kararlılığından bahsediyor.
BM Güvenlik Konseyi üyeleri, 15 üye ülkeden 11’inin konseyin “cinsiyetten bağımsız olarak insani yardım aktörlerine engelsiz erişim” talebini yinelemesinin ardından, uluslararası yanıtı değerlendirmek üzere Cuma günü kapalı kapılar ardında bir araya geldi.
Taliban’ın yasağının neden olduğu insani kriz, Biden için siyasi olarak hassas bir zamanda geliyor ve şu anda Meclis’e liderlik eden Cumhuriyetçiler, Afganistan’dan kaotik geri çekilmeyi soruşturma sözü veriyor.
Yakın zamanda Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne başkanlık eden eski bir dış politika uzmanı olan Temsilci Michael McCaul, kadınlara yönelik baskıları ABD’nin geri çekilmesinin “felaket” sonuçlarının bir parçası olarak nitelendirdi. McCaul. R-Texas, komitesinin devlet yetkililerinden Afganistan’daki politikaları nasıl ele aldıklarına dair cevaplar için baskı yapacağını söyledi.
McCaul, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Bu yönetim, Taliban’ın Afgan kadın ve kız çocuklarının insan haklarını koruma taahhüdünü geri alması durumunda sonuçların olacağına söz verdi.” “Maalesef, Taliban’ın bu taahhüdü ihlal etmesi şaşırtıcı değil ve şimdi sonuçların hızla iletilmesi gerekiyor.”
İlgililerin neredeyse tamamı, önümüzdeki haftalarda BM yetkilileri tarafından yürütülen sessiz diplomasinin, Taliban’ın duruşunu yumuşatmasına yol açarak, kadın yardım görevlilerinin ve genel olarak yardım kuruluşlarının görevlerine devam etmelerine olanak sağlayacağını umduğunu ifade etti.
ABD’li bir yetkili, BM ve diğer yetkililerin, güneydeki Kandahar kentindeki Taliban Dini Lideri Haybatullah Akhundzada ve yardımcılarına erişimi olan Kabil’deki üst düzey Taliban liderleriyle konuyla ilgili olarak her gün bir araya geldiğini söyledi.
Bazıları, uluslararası toplumun Afganistan yöneticileri üzerinde yıllarca çok az etkiye sahip olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Bu arada, tecrit edilmiş, hırpalanmış kadınlara yardım edenler için görev tanımı açıktı. dedim Masuda SultanAbad yardım grubuyla da çalışan bir Afgan kadın.
Dubai’den Sultan, “Amacımız bu kadınlara yardım etmek” dedi. “Yardım almazlarsa ölecekler.”