Rgcb yenilikçi bitki koruma yöntemi geliştirdi | Thiruvananthapuram Haberleri

Tarzan

New member


Thiruvananthapuram: Kerala’dan bir araştırmacı ekibi, tehlikeli kimyasallar ve böcek ilaçları kullanmadan bağışıklık sistemlerini doğal olarak güçlendirerek mahsulleri korumak için bir prosedür geliştirdi.
liderliğindeki ekip S.Manjula Rajiv Gandhi Biyoteknoloji Merkezi’nde (RGCB), biber bitkileri üzerinde araştırma yürüttü ve mahsulün korunması ve daha iyi verim için muazzam bir umut vaat ettiğini gösterdi.
Manjula, biber bitkilerini “ayak çürümesinin” zararlı etkilerinden korumada “hazırlama” veya “hassaslaştırma” potansiyeline dair ikna edici kanıtlar olduğunu söyledi.
Biber bitkilerinin yapraklarını “hazırlamak” için çalışmada bitki savunmasını indüklediği bilinen suda çözünür, toksik olmayan bir polimer olan glikolkitosanın (GC) kullanıldığına dikkat çekti.
“GC tedavisinin ‘çürümüş hastalık’ın şiddetine karşı koruma sağladığı ve semptomların başlamasında önemli bir gecikmeye neden olduğu gözlemlendi. Hazırlama etkisi, bitki bağışıklık yollarının kritik genlerinin gelişmiş ekspresyonu ile ortaya çıktı, “dedi Manjula, hastalıkların ve zararlıların, sürdürülebilir ticari karabiber verimi üzerinde ciddi kısıtlamalar olduğunu da sözlerine ekledi.
“Bitkinin bağışıklık sisteminin verimliliğini artırmak, sürdürülemez böcek ilaçlarına güvenme ihtiyacını azaltacaktır” dedi.
Çalışmanın bulguları yakın zamanda Frontiers in Plant Science dergisinde yayınlandı.
RGCB Direktörü Chandrabhas Narayana sadece biber bitkileri için değil, diğer birkaç tarla için de etkileri olan önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
Narayana, “Savunma astarlaması, yüksek riskli böcek ilaçları ve sentetik kimyasalların kullanımını önemli ölçüde azaltmak için muazzam bir potansiyele sahip olduğundan, sürdürülebilir ve doğası gereği ekolojiktir.” Dedi. Agnes