Radhika Madan’ın TV endüstrisindeki uzun çalışma saatleriyle ilgili son açıklamasının ardından, televizyon dünyasındaki işleyişin yıllar içinde nasıl

MusicMiss

New member
Radhika Madan’ın TV endüstrisindeki uzun çalışma saatleriyle ilgili son açıklamasının ardından, televizyon dünyasındaki işleyişin yıllar içinde nasıl değiştiğine bir göz atıyoruz.Televizyondan sinemaya geçiş yapan Radhika Madan, geçtiğimiz günlerde televizyon sektöründeki çalışma kültüründen bahsetti. Kariyerine 2014-16 yılları arasında yayınlanan Meri Aashiqui Tumse Hi adlı TV programı ile başlayan Radhika, bir röportajda 48 saatlik vardiyalar yaptığını ve senaryoların da hiçbir zaman önceden yazılmadığını söyledi. Bir yönetmenin kendisine bir karakteri iyi anlamak istiyorsa bunun bir filmde yapılabileceğini, ancak televizyonda yayın sorunları nedeniyle senaryoya odaklanılamayacağını söylediğini söyledi.
Radhika, kendisine şov dünyasında bir mola veren TV endüstrisine minnettar olmadığı için aktris Sayantani Ghosh ve yapımcı Ekta Kapoor tarafından eleştirildi. Ancak gerçek şu ki, TV sektöründe çalışma saatleri her zaman yoğun olmuştur. Aslında, 10 yıl önce çok daha düzensizdi, ancak son zamanlarda koşullar önemli ölçüde iyileşti. Son kırk yılda televizyon endüstrisinde işlerin nasıl değiştiğine bir göz atıyoruz…

“80’lerde çalışmak daha rahattı çünkü tek bir kanal vardı”


80’lerde sadece Doordarshan vardı ve şovlar haftada sadece bir kez yayınlandı. Oyuncular ve teknisyenler sahnelerine hazırlanmak için bolca zamana sahip oldular. 1985 yılında yayınlanan Karamchand dizisinde Kitty rolüyle ünlenen usta oyuncu Sushmita Mukherjee, o dönemdeki çalışma deneyimlerini paylaşıyor.
Sushmita, “O günlerde çalışma ortamı çok daha rahattı ve haftalık bir gösteri olduğu için prova yapmak için çok zamanımız oluyordu. Tek kanalımız Doordarshan olduğu için yayınla ilgili herhangi bir sorun yoktu. Daha sonra, daha fazla kanalın ve günlük dizilerin devralmasıyla senaryo değişti.”
“Uydu kanallarının gelmesiyle işler değişti. Reytingler daha önemli hale geldi”
90’ların başında uydu kanallarının ortaya çıkışı görüldü ve yavaş yavaş daha fazla kanalın gelmesiyle işler değişmeye başladı. Televizyonda çalışmaya devam eden Sushmita, şöyle anlatıyor: “Uydu kanalları devreye girince, TV şovları pazar odaklı ürünler haline geldi. Kavvyanjali, Agle Janam Mohe Bitiya Hi Kijo, Kabhi Saas Kabhi Bahu ve Balika Vadhu gibi şovlarda çalıştım. Uzun çalışma saatlerimiz vardı – 12-16 saatlik vardiyalar – ama bu canavarın doğasıydı. Uzun çalışma saatleri nedeniyle setlerde yattığımız günler gördüm. Ama bu bizim ekmeğimiz ve tereyağımızdı ve ayrıca ilginç roller oynamamız gerekiyordu.

‘TRP baskısı nedeniyle senaryolar son dakikada değiştirildi’

nausheen


(Naushen Ali Sardar)
Televizyon Derecelendirme Noktası (TRP), milenyumda moda bir kelime haline geldi ve bu nedenle, reytingleri artırmak için şovların senaryoları sürekli olarak değiştirildi. Bu bugüne kadar olur. Kkusum’da (2001) başrolü oynayan Nausheen Ali Sardar, “O günlerde hatırlıyorum, bazen senaryonun son onayları için gece yarısına kadar beklerdik çünkü senaryoda değişiklikler oluyordu. Script taaza aa rahi hai o günlerden beri kullanılan bir cümle, yeni değil.” Ancak oyuncu bunun için kimseyi suçlamıyor. “Bunun için kimsenin suçlanabileceğini sanmıyorum çünkü bu medyanın doğasıdır” diyor.

‘Oyuncular mutlu değilse meslek değiştirsinler’

b1


(Binaifer Kohli)
Yapımcıların genel hislerini yansıtan yapımcı Binaiferr Kohli, “Geçmişte uzun çalışma saatlerimiz vardı ama kimse kimsenin kafasına silah dayamadı ve sonra. Artık 12 saatten fazla çalışmıyoruz. Bugün işler kesinlikle daha düzenli ve daha iyi.
Yine de memnun olmayanlar varsa mesleklerini değiştirsinler. Ama televizyon yapıp merdiveni çıktıktan sonra televizyonun çalışma saatleri çok uzun diyemezsiniz… mesleği küçük düşürmeye gerek yok. Televizyonun nasıl olduğunu herkes biliyor.
aktörler birden fazla ev, lüks araba kazandı ve satın aldı ve başarılı oldu.

‘Oyuncular seyahat ederken çok zaman harcıyor’

asif2


(Asıf Şeyh)
Otuz yılı aşkın bir süredir televizyon endüstrisinin bir parçası olan ve şu anda Bhabi Ji Ghar Par Hai!’de görülen Aasif Sheikh, “Uzun çalışma saatleri işin bir parçası. Setler Naigaon’da ve uzak bölgelerde yer alıyor, sonuç olarak oyuncular seyahatlerde çok zaman harcıyor ve pek sosyal hayatları yok. Elbette başka hiçbir ortamda alamayacağınız kadar çok para, ün ve övgü kazanıyorsunuz, ancak doğru bir sistemin olması gerekiyor.”

“Çalışma koşulları artık iyileşti”

amitbehl


(Amit Behl)
Son yıllarda artık çalışma saatleri eskisi kadar yoğun değil. Artık birçok yapım evinin bankada bölümleri var, bu nedenle genel olarak yaratıcı ekipler için daha az yorucu hale geldi. Pandemi sonrası, daha da iyi hale geldi
Cine And TV Artists’ Association (CINTAA) devreye girdikten sonra CINTAA oyuncusu ve Genel Sekreteri Amit Behl, “Pandemi sırasında herkes bir biyo-balon içinde çalıştığı için tüm dernekler, yapımcılar ve yayıncılar toplu olarak anlaşmaya vardı. 12 saatlik çalışma vardiyası. Herhangi bir oyuncu 12 saatten fazla çalışırsa, ek saat sayısı için kendisine ödeme yapılır. İnsanların setlerde yattığı günler geride kaldı.”

“Oyuncuların sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurması gerekiyor”


Manav


(Manav Gohil)
Manav Gohil, aktörlerin iş-yaşam dengesi kurmaları gerektiğini düşünüyor. “İdeal olarak, herkes haftada bir izin almalı ama bu olmuyor. Bununla birlikte, ortam hakkında yazı yazmak yardımcı olmaz. Son yirmi yılda tatillerimi yapmayı, sete varmadan önce spor salonuna gitmeyi ve molalarımı gösterişli minibüslerimde sevdiğim bir şeyi yaparak geçirmeyi bir noktaya getirdim. Sağlıklı ve mutlu bir iş-yaşam dengesi kurmanız gerekiyor.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.