Öğretmen Türemiş Kelime Mi ?

Ilayda

New member
Selam Forumdaşlar! “Öğretmen Türemiş Kelime mi?” sorusuna bir hikâyeyle yaklaşalım

Geçen gün oturmuş, kahvemi yudumlarken aklıma çocukluk yıllarım geldi. Mahallede her akşamüstü bir araya gelir, “kelime oyunu” oynardık. Herkes bir kelime söyler, sonra diğeri onun türemiş mi, basit mi olduğuna karar verirdi. O günlerden aklımda en çok kalan kelimeyse “öğretmen” olmuştu. Çünkü sadece kelime değil, kocaman bir hikâyeyi içinde saklıyordu. İşte bu hikâyeyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Bir Mahallede Başlayan Hikâye

Mahallede iki arkadaş vardı: Ali ve Elif. Ali, çözüm odaklı ve stratejik düşünen bir çocuktu. Elif ise empatik, ilişki odaklı, herkesin gönlünü kazanan bir kız. İkisi de kelimelerle oynamayı çok severdi. Bir gün oyun sırasında konu “öğretmen” kelimesine geldi.

Ali hemen başladı:

— “Belli ki ‘öğretmek’ fiilinden geliyor. Yani bu türemiş kelime. Nokta!”

Elif ise gülümseyerek cevap verdi:

— “Doğru olabilir ama bak Ali, bu kelime bana sadece türetme işlemini değil, aynı zamanda öğretmenimin gözlerindeki sevgiyi hatırlatıyor. O yüzden benim için ‘öğretmen’, sadece dilbilgisi konusu değil, bir duygu meselesi.”

Ali’nin Stratejisi: Kelimenin Yapısını Çözmek

Ali, defterini çıkardı, kelimenin kökünü parçalarına ayırmaya başladı.

- “Öğret- fiil kök.

- ‘-men’ eki, işi yapan kişi anlamı katar.

Sonuç: türemiş kelime!”

Ali bu çözümlemenin gururunu yaşıyordu. Çünkü o, hayatın her alanına böyle bakıyordu. Stratejik, mantıklı ve çözüme odaklı. “Sorun var mı? Hemen parçala, analiz et, çöz ve ilerle.”

Elif’in Yaklaşımı: Kelimenin Kalbindeki Duygu

Elif ise defteri bir kenara koydu ve gözlerini uzaklara dikip anlatmaya başladı:

— “Benim öğretmenim, bana sadece matematiği öğretmedi. Kalbimde güven duygusunu, düşerken yeniden kalkabilmeyi, başkasına yardım etmenin güzelliğini öğretti. Sen diyorsun ya ‘-men’ ekinden geliyor, bana göre o ek sadece işi yapan kişi değil; kalbiyle yol gösteren bir insanın sembolü.”

O an mahallede sessizlik oldu. Herkes Elif’in anlattıklarını dinledi. Çünkü empatiyle kurulan bir bağ, stratejik çözümlerden çok daha fazla içe işliyordu.

Öğretmen: Bir Kelimeden Fazlası

İşte “öğretmen” kelimesi böylece iki farklı gözle anlatılmış oldu. Ali için mantığın ve kuralların sonucuydu: türemiş bir kelime. Elif içinse kalbin derinliklerine dokunan bir hatıraydı: çocuklukta yön gösteren bir ışık.

Gerçekteyse ikisi de haklıydı. Evet, “öğretmen” dil bilgisi açısından türemiş bir kelimeydi. Ama aynı zamanda her birimizin hayatında bir hikâyeye, bir iz bırakmıştı.

Hikâyenin Zirvesi: Hatıralar Canlanıyor

Akşam serinliği çökerken çocuklar oyunlarını bitirdi. Ali hâlâ kelimeyi çözümlerken gururluydu. Elif ise gözlerinde bir damla parıltıyla öğretmenini hatırlıyordu.

Birden Elif dedi ki:

— “Ali, belki sen doğruyu buluyorsun, ama ben kalbimdeki hislerle haklıyım. Çünkü kelimeler sadece kurallar değil, aynı zamanda hatıralar ve duygularla da türeyebilir.”

Ali gülümsedi:

— “Haklısın. Sen kalbinle türetiyorsun, ben aklımla. Ama sonuçta ikimiz de doğruya varıyoruz.”

O an ikisinin arasında sessiz bir anlaşma oldu. Kelimeler, hem mantığın hem duygunun buluştuğu yerdi.

Forumdaşlara Mesaj: Sizin Öğretmen Hikâyeniz Ne?

Forumdaşlar, “öğretmen” kelimesi hepimiz için farklı bir şey ifade etmiştir. Kimi için dil bilgisi derslerinde verilen bir örnek, kimi için hayatında iz bırakmış bir insan, kimi için de sıcak bir tebessüm.

Şimdi size soruyorum: Sizce “öğretmen” sadece türemiş bir kelime midir, yoksa içinizde başka bir anlamı da var mı? İlk öğretmeninizi, onun size kattıklarını hatırlayın. Belki bir kelimenin basit yapısından çok daha derin şeyler söylemek istersiniz.

Son Söz: Kelimeler Hayatımızın Hikâyeleridir

Kelimeler, sadece eklerden türemez. Onlar hayatımızda bıraktıkları izlerden de türeyebilir. “Öğretmen” kelimesi işte böyle bir kelime. Hem dilbilgisel olarak türemiş, hem de kalbimizdeki hatıralardan doğmuş.

Ali’nin çözüm odaklı zekâsı ile Elif’in empatik yaklaşımı birleştiğinde, bize şunu öğretiyor: Kelimeler sadece dilin değil, kalbimizin de eseridir.

Şimdi sizden yorumları bekliyorum. Hangi öğretmen, hangi anı, hangi duygu sizde bu kelimeyi farklı kılıyor? Paylaşın ki, forumumuzda hem stratejik akıllar hem empatik kalpler aynı kelimeye farklı renkler katsın.