Karnataka’daki terk edilmiş Jain tapınağında bulunan 11. yüzyıl yazıtları | Bangalore haberleri

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
BENGALURU: Terk edilmiş bir yerde 11. yüzyıldan kalma üç Kannada yazıt bulundu. jain Kodagu’daki Somawarpet taluk’taki Doddakanagal köyündeki tapınak. Tapınağın kendisi birkaç on yıl önce yeniden keşfedildi. Aynı köyde belgelenmiş bir yazıt ararken, nitin HP, bir müdür yardımcısı Wipro ve amatör bir tarihçi, üç yazıta rastladı.
Antik bazadi (Jain tapınağı), BE Sandesh’in tarım alanlarının ortasında yer almaktadır. Harabe halindedir ve sadece birkaç ayakta yapısı vardır. Üç yazıttan biri bir Jain Tirthankara idolünün kaidesi üzerinde, ikincisi bir Yakshi görüntüsünün altındaki yıkık kaide boyunca ve üçüncüsü düz bir taş üzerindedir.
Tirthankara idolünün kaidesindeki yazıt, ait olduğu tarihe dair net bir ipucu vermektedir. “Yazıt, Mula’lı Sri Meghachandra Trividyadeva’nın öğrencisi olan Sri Prabhachandra Siddanatha Deva’nın bir öğrencisi olan Tribhuvanamall Kongalvadeva’nın Sangha Kundakondanvaya Postaka Gachhaidol, tüm ayrılan ruhlara bir hediye olarak ve mutluluğun her şeye galip gelmesi niyetiyle yaptırılmıştı. Tribhuvanamalla Kongalvadeva Kongalva hanedanının hükümdarıdır ve saltanatının MS 1066 ile 1100 yıllarına denk geldiğini biliyoruz. Bu nedenle, bu yazıtın dönemi MS 11. yüzyıla atfedilebilir” dedi Nitin.
Yakshi idolünün altındaki yazıt dört satır uzunluğundadır, ancak çoğu kırıktır ve sadece iki kelimenin şifresi çözülebilir. “Okuyabildiğimiz tek şey ‘Mulasangha’ ve ‘Punyartha’ kelimeleri. Bu, onu kazıtan kişinin ‘Mulasangha’ya ait bir gurunun öğrencisi olabileceğini gösteriyor ve ‘Punyartha’ kelimesi, bunun bir miktar içeriğe sahip olduğunu gösteriyor. Nitin, “Mulasangha” kelimesi, bunun bir Jain yazıtı olduğu sonucuna varmamıza yardımcı oluyor” dedi.
Taş levha üzerindeki üçüncü yazıt 14 satır uzunluğundadır. Ama tepedeki güneş ve ay oymaları dışında içindeki kelimelerin hiçbiri okunamıyor. Hiçbir şeye ışık tutmayan sadece birkaç bireysel alfabe ayırt edilebilir.
Kodagu bölgesinde, birinci binyılın sonu ve ikinci binyılın başında Kongalavas adlı Jain kralları vardı. Ancak bugün bölgede neredeyse hiç Jain ailesi yok.
Nitin, “Basadi’nin, putların ve yazıtların bulunduğu bu topraklar Kodavas’a ait ve yılda bir kez nisan ayında ilk yağmurdan sonra bu tanrıya puja yapıyorlar. Civarda hiç Jain ailesi yok” dedi.