Kaç GB SSD'ler var ?

Cansu

New member
SSD Hızına Nasıl Bakılır?

Son birkaç yılda bilgisayar toplarken veya bir laptop alırken, SSD’lerin önemini herkes fark etmiş olmalı. Hız, sadece işletim sistemi açılışını değil, oyun yüklemelerini, programların açılış sürelerini ve genel kullanım deneyimini doğrudan etkiliyor. Ben de geçtiğimiz sene kendi bilgisayarımı toplarken SSD seçiminde hızın ne kadar kritik olduğunu fark ettim ve performansını ölçmenin yollarını araştırdım. Bu yazıda, SSD hızına nasıl bakabileceğinizi hem teknik hem de pratik açıdan anlatacağım.

1. SSD Hızı Neden Önemli?

SSD’ler, mekanik hard disklerden (HDD) çok daha hızlı veri okuma ve yazma kapasitesine sahip. Bu hız, özellikle büyük dosya transferlerinde veya yüksek performans gerektiren uygulamalarda fark yaratıyor. Ama hız derken, biraz açmak lazım:

* Okuma hızı (Read speed): SSD’nin verileri bilgisayara ne kadar hızlı aktarabildiğini gösterir. İşletim sistemi için kritik bir değer.

* Yazma hızı (Write speed): SSD’nin bilgisayara veri kaydetme hızını belirtir. Örneğin video montaj veya büyük dosya kaydı sırasında önemi artar.

* Random (Rastgele) hızlar: Dosyaların farklı konumlarda kaydedilmesi durumunda performansı gösterir. Sadece büyük blokları değil, küçük dosyaları da hızlı işleyebilmesi önemli.

Kısaca, SSD’nin gerçek performansını anlamak için hem sıralı hem de rastgele okuma/yazma hızlarını görmek gerekir.

2. Windows’ta SSD Hızını Ölçme

Windows kullanıcıları için en yaygın ve kolay yöntem, ücretsiz benchmark yazılımlarını kullanmak. Ben birkaçını denedim ve şunlar oldukça güvenilir çıktı:

* CrystalDiskMark: En popüler seçeneklerden biri. Programı açıp test başlattığınızda, SSD’nizin hem okuma hem yazma hızlarını MB/s cinsinden görebiliyorsunuz. Testi birkaç kez tekrarlamak genellikle daha doğru sonuç veriyor.

* AS SSD Benchmark: Özellikle SSD odaklı bir diğer program. CrystalDiskMark’a benzer şekilde hızları ölçüyor, ayrıca puan sistemi ile karşılaştırma imkânı sağlıyor.

* Windows Powershell / Komut İstemi: Daha teknik kullanıcılar için basit okuma/yazma testleri komut satırından da yapılabiliyor. Örneğin `winsat disk -seq -read -write` gibi komutlar temel bir fikir veriyor.

Bu araçları kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, SSD’nin test sırasında boş veya çok dolu olmaması. Doluluk oranı yüksekse, yazma hızları ciddi şekilde düşebilir.

3. Mac ve Linux Kullanıcıları İçin Alternatifler

Ben bir arkadaşımın Mac kullanıcısı olduğunu fark ettim; Windows araçları işine yaramıyor tabii. Mac’te “Blackmagic Disk Speed Test” gibi ücretsiz uygulamalar var ve bu programlar SSD’nin gerçek dünyadaki performansını ölçmede çok işe yarıyor.

Linux tarafında ise `hdparm` veya `dd` komutları ile basit hız testleri yapılabiliyor. Örneğin:

```

sudo hdparm -t /dev/sda

```

Bu komut sıralı okuma hızını MB/s cinsinden verir. Linux kullanıcıları için biraz komut satırı bilgisi gerekli ama oldukça hızlı bir yöntem.

4. Gerçek Hayatta Hızı Test Etmek

Benchmark programları teorik hızları gösterir ama ben öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum: SSD’nin gerçek hızını anlamak için büyük dosyaları kopyalamak veya yüklemek bazen daha iyi fikir verir. Örneğin 10 GB’lık bir video dosyasını başka bir SSD’ye kopyalayıp süresini ölçmek, hem sıralı hem rastgele yazma performansını gözlemlemenizi sağlar.

Bir diğer pratik yöntem ise işletim sistemi açılış süresi ve program yüklemelerini izlemektir. SSD’ler arasında birkaç yüz MB/s fark olsa bile, günlük kullanımda bazıları daha belirgin, bazıları daha az hissedilir. Bu yüzden sadece sayılara bakmak yerine deneyimlemek de önemli.

5. SSD Hızı Düşükse Ne Yapılabilir?

Benchmark sonuçlarını gördünüz ve hız beklediğinizin altında çıktı diyelim. Peki ne yapabilirsiniz?

* TRIM komutunu etkinleştirmek: SSD’lerin uzun süre performans kaybını önleyen bir özellik. Windows 11 ve modern işletim sistemlerinde genellikle açık gelir ama kontrol etmek faydalı.

* Firmware güncellemesi: SSD üreticileri zaman zaman firmware güncellemeleri yayınlar. Bu güncellemeler hız ve stabiliteyi artırabilir.

* SSD doluluk oranını azaltmak: SSD çok doluysa, yazma hızları düşer. Gereksiz dosyaları temizlemek veya ikinci bir depolama alanı kullanmak çözüm olabilir.

* SATA vs NVMe farkına dikkat etmek: Eğer SATA SSD kullanıyorsanız hız NVMe SSD’ye göre daha düşüktür. Yeni bilgisayarlarda NVMe SSD tercih etmek, performansı ciddi şekilde artırır.

6. Sonuç

SSD hızını ölçmek aslında düşündüğümden daha kolay. Benchmark programları teorik değerleri gösteriyor, gerçek dosya transferleri ise pratik performansı ortaya koyuyor. Windows, Mac veya Linux fark etmez; doğru araçları kullanarak kendi cihazınızın kapasitesini görebilirsiniz. Benim öğrendiğim en önemli şey, sadece rakamlara bakmanın yetmediği, günlük kullanım ve deneyimle test etmenin de önemli olduğudur.

Özetle, SSD hızınızı ölçmek ve anlamak, bilgisayarınızdan alacağınız performansı artırmak için küçük ama etkili bir adım. Doğru araçlar, birkaç test ve temel bakım ile SSD’nizin kapasitesini en verimli şekilde kullanabilirsiniz.

Kelime sayısı: 820