Gujarat trajedisi: Asma köprü nedir? Çöküşüne ne yol açtı? | Hindistan Haberleri

MusicMiss

New member
Gujarat trajedisi: Asma köprü nedir? Çöküşüne ne yol açtı? | Hindistan HaberleriYENİ DELHI: Pazar akşamı Gujarat’ta en az 134 kişinin ölümüne neden olan yürek burkan köprü çöküşü trajedisi, ülke çapında bir keder patlamasını tetikledi. Ayrıca, köprü çökmesinin arkasındaki nedenler ve bir asma köprünün yük kapasitesi gibi bazı önemli soruları da gündeme getirdi.
İşte bilmeniz gereken her şey…
Asma köprü nedir? O nasıl çalışır?
Delhi merkezli Engineers India Limited ile çalışan yapı mühendisi Saptadip Sarkar, PTI’ye verdiği bir röportajda asma köprünün işleyişini açıkladı.
Kendi ağırlığına ek olarak üzerinde yürüyen insanların ağırlığını da taşıyan asma köprünün güvertesi, sünek malzemeden yapılmış ve gerilime maruz kalan dikey askılar vasıtasıyla yerinde tutulmaktadır.

Bu askılar daha sonra yine sünek olan ve gerilime maruz kalan ana kabloya bağlanır.
Köprünün birbirine bağladığı noktalar arasında uzanan ve dikey ana kolon payandaları ile orta derecede desteklenen ana kablonun iki işlevi vardır. Birincisi dikey askıları desteklemek, ikincisi ise ayakların dikeyliğini korumaktır.
Sarkar, genel olarak, insan trafiği de dahil olmak üzere güverte ağırlığının, sıkıştırılmış dikey iskeleler aracılığıyla zemine aktarıldığını açıkladı.
Köprünün çökmesine ne sebep olmuş olabilir?
Machchhu nehri üzerindeki bir asırdan fazla eski köprü morbikEyalet başkenti Gandhinagar’a yaklaşık 300 km uzaklıkta bulunan, Pazar günü saat 18.30 sıralarında çöktü.
Diwali tatili ve Pazar olması nedeniyle, önemli bir turistik cazibe merkezi olan köprüye turist akınına uğradı.
Canlı güncellemeleri takip edin
Görgü tanıkları, köprü koptuğunda yüzlerce kişinin aşağıdaki nehre düştüğü sırada üzerinde 400-500 kişinin olduğunu söyledi. Köprünün kapasitesi 150 civarındaydı.
Bir görgü tanığı, trajedi yaşanmadan önce bazı kişilerin köprüye atlayarak büyük tellerini çektiğini de gördüğünü belirterek, köprünün üzerindeki “dev kalabalık” nedeniyle çökmüş olabileceğini de sözlerine ekledi.
Ayrıca, bir belediye yetkilisi, köprünün yaklaşık 6 aylık bir aradan sonra yeniden açıldığını ve henüz belediyenin “fitness sertifikasını” almadığını söyledi.
Gujarat polisi tarafından kayıtlı bir FIR, köprünün yenilenmesinden sorumlu olan özel firmanın “duygusuz yaklaşımını” suçluyor.
Köprüyü işleten Oreva grubunun iki yöneticisi ve iki bilet rezervasyon memuru tutuklandı.
Bu tür bir köprü hangi noktalarda en savunmasızdır?
Oldukça az, çıkıyor.
Sarkar, “Başlangıçta, ana kablo, askılar ve askıların köprü güvertesine bağlandığı noktaların tümü arızaya açıktır.” Dedi.
“Aslında ana kablo, köprünün hizmet süresi boyunca düzenli kontroller ve bakım açısından en çok dikkat gerektirir. Bunun nedeni hizmet sırasında sürekli maruz kaldığı yorulma yüküdür” dedi.
Yorulma yükü, bir malzemeyi bir çatlak gelişene kadar sürekli olarak bir miktar kuvvete maruz bırakmak anlamına gelir.
Morbi’deki asma köprüye atıfta bulunan Sarkar, kablolarının oldukça sünek bir malzemeden olduğunu ve videoda (CCTV görüntüleri) görülen insanlar tarafından kasıtlı olarak yaratılan sapmalara rağmen çok daha uzun süre yerinde kalması gerektiğini söyledi.
Sarkar, “Ayrıca, başarısız olan köprü yakın zamanda yenilendi, bu nedenle yorgunluk arızası olası bir neden olarak güvenle göz ardı edilebilir” dedi.
Peki o zaman bu havalı yol neydi?
Yapı mühendisi, dikey askıların köprünün güvertesiyle birleştiği bağlantı noktalarının, dikkat edilmesi gereken bir sonraki sırada olduğunu söyledi.
“Güverte ve insan yükleri birlikte askılara bu noktalardan aktarılıyor. Askılar da yükleri ana kabloya aktarıyor” dedi.
“Anladığım kadarıyla, insanların köprü üzerindeki senkron ve bilinçli hareketlerinin yarattığı dinamik yükleme, askıların köprü tabliyesine eklemi açısından aşırı sehim yarattı” diye ekledi.
Sarkar, kuvvetlerin zemine iletilmesiyle ilgili olarak ana kabloların eğimli olduğunu ve bu nedenle iskele birleşim noktasındaki kablodaki gerilimin yatay ve dikey bir bileşene sahip olduğunu söyledi.
“Bu kuvvetin yatay bileşeni, iki ucuna gerdirilerek sabitlenen kablolarla karşılanırken, dikey bileşen, iskelede bir sıkıştırma oluşturuyor” dedi.
“Başarısızlık, açıklanan bu noktalardan herhangi birinde yapısal bütünlük tehlikeye girdiğinde ortaya çıkar” dedi.
(PTI’den gelen girdilerle)


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.