BENGALURU: GROW laboratuvarındaki araştırmacılar tarafından gözyaşı bazlı bir bakım noktası teşhis kiti geliştiriliyor. Narayana Nethralaya Göz Hastanesi. Her şey plana göre giderse, kitler bu yılın sonuna kadar Hindistan’da ticari olarak satışa sunulacak.
Kit çok şey vaat ediyor. Önceleri göz hastalıklarında uygulamalarıyla başlayacak ama zamanla diğer tüm hastalık türlerinde de uygulama alanı bulacaktır” dedi. Dr.Arkasubhra GhoshGROW araştırma laboratuvarı direktörü STOI’ye söyledi.
Bu kitler, göz iltihabı, kuru göz, keratokonus, üveit, miyopi, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopati gibi hastalık ve durumların tahmin edilmesine, teşhis edilmesine ve yönetilmesine yardımcı olabilir. Erken retinopati ile doğan ve hastalık çok erken bir aşamada tespit edilmezse görme yetilerini kaybetme riski taşıyan bebekler için bir nimet olabilir. Kitin uygulamaları gelecekte göz hastalığının sınırlarını aşabilir. “Testleri Parkinson, Alzheimer ve kansere genişletmek istiyoruz.” Doktor Rohit ShettyBaşkan Yardımcısı Narayana Nethralaya dedi.
Böylece önümüzdeki günlerde doktorunuz sadece bir gözyaşı alarak sağlığınızın durumunu belirleyebilecektir. Bir doktor kliniğine yerleştirilebilen çoklu belirteç içeren biyobelirteç kiti sadece 90 dakikada sonuç verir. Kit, tanı ve tedavide oyunun kurallarını değiştirebilir. Çevresindeki bilim geliştikten sonra, kendinizi radyasyona maruz bırakmak için kan örneği almanıza veya hatta taramalardan geçmenize gerek yoktur. Ghosh, “Sadece bir gözyaşı alarak birçok taramadan kaçınılabileceği bir gelecek hayal edebilirsiniz.” Dedi. “Ama oraya varmamız birkaç yıl alabilir.”
Biyobelirteç Sinyalleri
Hastalık ortaya çıkmadan önce gözyaşı biyobelirteç sinyallerini taşıyabilir. Örneğin, 40 yaşında diyabet geliştiren bir kişi, en az on yıldır kanda anormal derecede yüksek insülin seviyeleri ile karakterize edilen hiperinsülinemiye sahip olabilir. Ancak klinik olarak teşhis edilene kadar diyabet hastası olduğunu öğrenemeyebilir. Ghosh, “Gözyaşı bazlı biyobelirteç testleri, bir hastalığa gerçekten yakalanmadan çok önce hastalığa duyarlı olup olmadığınızı size söyleyecektir, böylece önleyici tedbirler alabilirsiniz.” Dedi.
GROW laboratuvarı, teknolojiyi bir Amerikan şirketi olan BioTechne ile işbirliği içinde Hindistan’da tasarladı, test etti ve geliştirdi. Shetty, “Şu anda kayıt dosyalarını yapıyoruz. Binlerce hasta numunesi üzerinde beta testi yaptık. Önümüzdeki iki yıl içinde kitler tüm dünyada mevcut olacak” dedi.