Fotoğraflar: Kerala’nın Chamayamvilakku Festivali – Eşsiz bir ritüel için kadın gibi giyinen erkekler | Thiruvananthapuram Haberleri

Tarzan

New member
THIRUVANANTHAPURAM: Her yıl yıllık Chamayamvilakku Festivali Kerala Kollam’daki Chavara’daki Kottankulangara Sree Devi Tapınağı’nda düzinelerce erkek bıyıklarını tıraş ediyor, kaşlarını düzeltiyor, makyaj yapıyor ve renkli sarilere sarınıyor – bu, dualarına karşılık vermeleri için Tanrıça’ya yaptıkları kutsal adakların bir parçası.
Bazıları o kadar şaşırtıcı derecede kadınsı ki, aslında kadın gibi giyinmiş erkek olduklarına inanmak zor.

Erkekler kadın gibi giyinir

Kerala Eyalet Elektrik Şirketi ile çalışan Ganeshwaran gibi insanlar için Chamayamvilakku festivali bir gelenek ve bir yaşam biçimi. Her yıl, tapınak festivalinin başlamasından iki hafta önce, yepyeni bir sari ve mücevher satın alır ve bir bluz diktirmek için köyündeki terziye gider. Festival günü eşi Syama, ona sari ve saç modeli konusunda yardım eder. Bir peruk, çiçekler ve süs eşyaları takan Ganeshwaran, geleneksel olarak festivalle ilişkilendirilen Chavara, Puthukad, Kulangara ve Kottakkakam’ın dört ‘karasından’ (yanan banka) gelen erkeklerin yaptığı gibi tapınağa gider.

“Buna çocukken başladım. Beni annem ve ablalarım giydirdi, ben de ablalarımın elbisesini giydim ve festivale katıldım. O zamanlar yapay saç yoktu” diye hatırlıyor.

Festivalde 10 yaşından küçük erkek çocuklar da kız gibi giyinerek gündüzleri ‘Kakkavilakku’ adı verilen etkinliklere katılıyor. Chamayavilakku, akşam başlayıp sabaha kadar süren iki gün boyunca yapılır. Ganeshwaran, kızının 10. sınıf sınavlarına girmesi gerektiği için gelecek yıl da festivale katılmayı teklif ettiğini söyledi.

Sosyal medya, antik Chamayamvilakku festivalinin ağır çekim, gösterişli videoları ve canlı görüntüleriyle dolup taşıyor. Yöre halkı, festivalin bu kadar ilgi görmesi karşısında şaşkın.

“Birçok insan için bu, tekliflerinin bir parçası. Dört yerin veya karanın sakinleri bu bayramla yakından ilişkilidir. Annem beni bu bayrama götürdü çünkü lambayı sekiz yaşıma kadar kız kılığında tutardım. ,” diyor festivali belgeleyen ve hala popüler olan bir broşür yayınlayan Gopalakrishna Pillai.

Tapınak komisyonunun eski başkanı V Jayachandran, “Transgender festivali olarak adlandırılamaz, ancak diğer eyaletlerden bile çok sayıda transseksüel gelse de, bu festivalin ana katılımcıları, ritüelleri yakından takip eden dört karadan erkeklerdir” dedi.

Tapınak efsanesine göre, bir grup çocuk bir zamanlar mevcut idolün kurulu olduğu bir göletin yakınında inek güdüyor, çamurdan tapınaklar yapıyor ve etraflarında oynuyorlardı. Bir hindistancevizi buldular ve içlerinden biri onu açmak için bir kayaya vurmaya çalıştı. Efsaneye göre taş kan akıttı ve çocuklar çok korktu. Ancak şeytanın ya da tanrıçanın çocuklardan ve onların oyunlarından memnun olduğu ve her yıl belirli bir günde orayı ziyaret edeceğine söz verdiği ortaya çıktı. Oğlanlar – ve daha sonra erkekler – muhtemelen tanrıça ziyarete geldiğinde onu memnun etmek için kadın gibi giyinirler.
Daha önce, her karadan 15 metre yüksekliğe kadar kilden veya tahtadan yapılmış atlar olan ‘Kettukuthira’, Chamayavilakku’nun bir parçası olarak geçit töreninde yer alıyordu. Daha sonra kettukuthiraların yerini daha küçük kopyalar aldı.