Thiruvananthapuram: Kerala Eyalet Elektrik Kurumu (KSEB) tr Kochi Metro Demiryolu Ltd. (KMRL), yüksekliği artırmayı kabul etti EHT Kochi Metro Faz II projesi için 33,17 Rs maliyetle (ekstra yüksek voltajlı) elektrik hatları. KMRL’nin talebi üzerine, genel kurul toplantısı KSEB KMRL’nin tahmin edilen tam tutarı ödemeden işi ihale etmeyi kabul etmesi, kurulun bu tür işler için ihale açmadan önce genellikle ısrar ettiği bir koşuldur.
Kurul, Nisan 2022’de Mevduat İşi Programı kapsamında, Metro Hattı II. Aşama ile kesişen EHT hatlarının yasal mesafeyi korumak için yedi noktada taşınması/yüksekliğinin yükseltilmesi nedeniyle idari yaptırım uygulamıştı. Ancak KMRL daha sonra denetim ücretleri için yalnızca 2,26 Rs fazla ödedi ve işin KSEB’nin gözetimi altında kendileri tarafından düzenlenmesini istedi. KMRL yine pozisyon değiştirerek KSEB’den işi ihale etmesini ve denetlemesini istedi.
Üç ay sonra KMRL, bir EHT kule vardiyasının bir kerede tamamlanmasını ve kalan altı kule sahasının daha sonra Bakanlıktan onay alınarak alınmasını talep etti. Hindistan hükümeti Metro Faz II için. Kalan tutarı ödemeyi kabul etmesine rağmen denetim masrafları düşüldükten sonra herhangi bir ödeme yapılmadı. Bir kulenin taşınması için tahmini miktar 5,30,00,000 Rs’dir.
Daha sonra, Eylül 2022’de KMRL, Hindistan Hükümeti’nin Metro Faz II’yi yedi kulenin tamamının işini üstlenmesi için yetkilendirmesinin ardından KSEB’ye tekrar başvurdu. Kule sahalarının KSEB ve KMRL tarafından ortak bir denetimi, saha gerekliliklerini ve en son iletim maliyeti verilerini dikkate aldıktan sonra tahmini 33.17.00.000 Rs olarak revize etti.
KSEB’den alınan son karara göre, tam kurul toplantısı, KMRL’nin işin aciliyeti göz önünde bulundurularak tam depozito ödenmeden kule vardiyası çalışmalarına devam edilmesi talebini kabul etti. “30/12/2022 tarihinde yapılan toplantıda KMRL, Faz I işleri için kule vardiya işleri için bekleyen 1,75,22,733 Rs tutarındaki miktarın derhal, mevcut iş için tahmini miktarın ise işten önce aktarılması konusunda mutabakata varmıştır.” emir dedi.
Ayrıca, bir iç rapora dayanarak KSEB, Metro Faz I ve II’de kule inşaatı ve UG kablolarının döşenmesi için edindiği veya edineceği arazinin mülkiyetinin KMRL’den KSEB’ye devredilmesini talep etmeye karar vermiştir. Metro faz I’de 36 lokasyonda kule temelleri ve UG kablo döşemesi için arazi KMRL tarafından satın alındı.