Covid tarafından hırpalanan Çin, ABD ile eşleşmek için devasa fiş harcamalarını durdurdu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Çin, bir tane inşa etmeyi amaçlayan büyük yatırımı duraklatıyor yontma ülke çapında bir Covid dirilişi dünyanın 2 numaralı ekonomisini ve Pekin’in mali durumunu zorlarken endüstri ABD ile rekabet edecek.
Konuya aşina kaynaklar, üst düzey yetkililerin şimdiye kadar çok az meyve veren ve hem rüşveti hem de ABD yaptırımlarını teşvik eden yüksek maliyetli sübvansiyonlardan uzaklaşmanın yollarını tartıştığını söyledi. Kaynaklar, bazıları 1 trilyon yuan’a (145 milyar dolar) varan teşvikler için baskı yapmaya devam ederken, diğer politika yapıcıların beklenen sonuçları vermeyen yatırıma dayalı bir yaklaşımdan hoşlanmadıklarını söylediler.
Bunun yerine, yerli yonga üreticilerine yardımcı olmak için yarı iletken malzemelerin maliyetini düşürmek gibi alternatif yollar aradıklarını söyleyen kişiler, kimliğinin açıklanmasını istemeyerek hassas müzakereleri ortaya koyuyor.
Bu, Pekin’in ABD hakimiyetine meydan okumak ve Çin’in ekonomik ve askeri rekabet gücünü güvence altına almak için kritik olarak görülen bir sektöre yönelik yaklaşımında bir değişikliğe işaret ediyor. Ülkedeki ekonomik çalkantının Pekin’in kaynaklarını nasıl zorladığının ve Başkan Xi Jinping’in en önemli önceliklerinden biri olan çip hırslarını nasıl engellediğinin altını çiziyor. Bu, çevreden savunmaya kadar diğer kritik alanlardaki harcamaları etkileyebilir.
Pekin’in başka hangi çip politikalarını düşündüğü veya son birkaç on yıldır imalat sektörünü ilerletmek için çok iyi çalışan sermaye yatırımı yaklaşımından vazgeçip vazgeçmeyeceği belli değil. Çin hükümeti yine de çip üreticilerini finanse etmek için kaynakları diğer alanlardan yönlendirmeye karar verebilir. Danıştay Bilgi Ofisi ile Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı temsilcileri, faksla gönderilen yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
Ancak şu anda sürmekte olan tartışmalar, Pekin’in 2014’te Ulusal Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu’nu kurmak da dahil olmak üzere çip endüstrisine muazzam kaynaklar aktarmaya yönelik önceki çabalarıyla taban tabana zıt.
Bu araç, Xi’nin Pekin’in önceki felsefesinden duyduğu memnuniyetsizliğin merkezinde yer alıyor. Sektörde Büyük Fon olarak bilinen bu şirket, yaklaşık 45 milyar dolarlık sermaye topladı ve aralarında Çin’in çip üretim şampiyonu Semiconductor Manufacturing International Corp.’un da bulunduğu çok sayıda şirketi destekledi. ve Yangtze Bellek Teknolojileri A.Ş.
Xi hükümeti, son on yılda sektöre akıtılan on milyarlarca doların Çin’in ABD ile eşit bir zeminde rekabet etmesini sağlayacak atılımları gerçekleştirememesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Aslında, muhtemelen en gelişmiş iki Çinli yarı iletken oyuncusu olan SMIC ve Yangtze, ABD yaptırımları nedeniyle sakat kaldı.
Geçen yaz üst düzey Pekin yetkilileri, boşa giden ve verimsiz yatırımdan yolsuzluğu sorumlu tutarak, sektörün önde gelen isimleri hakkında bir dizi rüşvetle mücadele soruşturması başlatılmasını emretti. Halk, bunun sonucunda Büyük Fon’un muhtemelen statüsünü kaybedeceğini söyledi.
Tüm bunlar, yarı iletkenler Çin-ABD rekabetinde giderek daha büyük bir savaş alanı haline geldiğinde gerçekleşti. Xi defalarca, Çin’in sözde darboğazlarını çözmek için bir aciliyet duygusuna duyulan ihtiyaçtan bahsetti: ülkenin, çipler gibi kritik teknolojiler de dahil olmak üzere hâlâ büyük ölçüde ABD’ye ve diğer yabancı güçlere bel bağladığı alanlar.
ABD Çin’i tecrit etmek için adımlar atarken, üst düzey yetkililere kilit teknolojilerde kendi kendine yeterli hale gelmeleri için yalvardı. Xi, Ekim ayında görevde emsal teşkil edecek üçüncü dönemi elde ettiğinde, yeniliği artırmak için stratejik projeleri uygulamada “daha hızlı hareket etme” sözü verdi. Stratejik Bilim ve Teknolojide Çin’in Gücü.”
Buna karşılık, Çinli yetkililer geçtiğimiz günlerde yerli yarı iletken şirketlerine ek teşvikler sunulup sunulmayacağını tartıştı. Ancak birçok kişi, Pekin’in son yıllarda Covid ile savaşmak için yoğun bir şekilde harcamasının ardından önemli bir miktar toplamanın zor olacağını düşündü.
Bunun yerine, yetkililer yerel yarı iletken malzeme tedarikçilerinden yerel müşterilerini desteklemek için fiyatları düşürmelerini istiyor.
Zayıf vergi gelirleri, düşen arazi satışları ve Covid’i kontrol altına almanın maliyeti, kamu maliyesini zorlayarak bütçe açığını geçen yıl rekor seviyeye çıkardı.
Bu arada ABD, Çin’in teknolojik emellerinin peşinden gitme konusunda giderek daha agresif davranıyor.
Geçen yıl, Çin’in gelişmekte olan teknolojilerdeki ilerlemesini caydırmak için ihracat kontrolleri de dahil olmak üzere çeşitli araçlar kullanarak Pekin’in çip çabalarını dizginlemek için bir kampanyayı hızlandırdı. Bu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın “mümkün olduğunca geniş bir ipucu” dediği şeyi sürdürme çabalarının bir parçasıydı.
Bloomberg News’in bildirdiğine göre, Hollanda ve Japonya da dahil olmak üzere kilit müttefikleri, Çin’e gelişmiş çip yapma makinelerinin ihracatı üzerindeki kontrolleri sıkılaştırma konusunda prensipte anlaştılar.