Blinken, balon savaşlarının ortasında Çin’in en iyi diplomatı ile buluşuyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod


MÜNİH: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen Cumartesi günü Çin’in üst düzey diplomatı Wang Yi ile ender görüşmelerde bulunurken Çin’i ABD hava sahasına casus balonları gönderme şeklindeki “sorumsuz davranışını” tekrarlamaması konusunda uyardı.
İki üst düzey yetkilinin merakla beklenen görüşmesi, Washington ile Pekin arasında artan gerilimin ortasında, Münih güvenlik konferansının oturum aralarında gerçekleşti.
ABD, Çin’den gelen devasa beyaz bir balonun 4 Şubat’ta doğu kıyısının hemen açıklarında vurulmadan önce bir dizi gizli nükleer silah sahasının üzerinde gezinirken görüldüğünden beri alarmda.
Olay, Blinken’in nadiren Çin’e yaptığı bir geziyi aniden iptal etmesine neden oldu.
Pekin casus balonları kullandığını reddediyor ve uçağın hava durumu araştırması için olduğunu söylüyor. Daha sonra Washington’u, ABD’nin yalanladığı Çin toprakları üzerine kendi casus balonlarını göndermekle suçladı.
Blinken, Cumartesi günkü görüşmelerinde “(Çin’in) yüksek irtifa gözetleme balonunun ABD karasal hava sahasında ABD egemenliği ve uluslararası hukukun kabul edilemez ihlali hakkında doğrudan konuştu ve bu sorumsuz eylemin bir daha asla yaşanmaması gerektiğinin altını çizdi” dedi. Dışişleri Bakanlığı.
Bakan, ABD’nin egemenliğimizin herhangi bir şekilde ihlal edilmesini kabul etmeyeceğini açıkça belirtti” dedi.
Cumartesi günü erken saatlerde Münih’te dünya liderleri toplantısında konuşan, Yanak Amerika’nın balona tepkisini “histerik ve saçma” olarak reddetmişti.
Washington’a alışılmadık derecede güçlü açıklamalarda bulunan Wang, Başkan Joe Biden yönetiminin Pekin hakkında “yanlış yönlendirilmiş” bir algıya sahip olduğunu söyledi.
Ve ABD’yi Asya devini “lekelemek” istemekle suçlarken, Washington’un kendisi de serbest ticaret gibi kendi paradigmalarına ters düşen politikalar izliyordu.
“Gökyüzünde birçok ülkeden birçok balon var. Onları tek tek indirmek ister misin?” Wang dedi.
ABD’yi, dikkatleri kendi iç sorunlarından başka yöne çekmek için böyle saçma sapan şeyler yapmamaya çağırıyoruz” dedi.
ABD heyetiyle görüşmeyi planlayıp planlamadığı sorulduğunda Wang, Washington’u Çin’i ciddi bir jeopolitik meydan okuma ve ABD için bir tehdit olarak yanlış algılamakla suçlayarak, kavgacı bir şekilde yanıt verdi.
Bu yanlış bir Çin algısıdır ve bu algıyla ABD tüm kaynaklarını Çin’i karalamak ve sindirmek için kullanıyor ve diğer ülkeleri de aynısını yapmaya yönlendiriyor” dedi.
Bunun yerine Wang, yarı iletken sektöründeki sübvansiyonlara ve araştırmalara milyarlarca dolar tahsis eden Chips Yasası gibi ABD’yi kendi ekonomi politikalarında “yüzde 100 korumacılık, yüzde 100 bencillik, yüzde 100 tek taraflı eylem” ile suçladı.
Washington’ın Çin’e karşı “pragmatik ve proaktif bir duruş” sergilemesini ve ilişkileri “sağlıklı bir gelişme yoluna” döndürmesini umduğunu da sözlerine ekledi.
Selefi Donald Trump yönetimindeki Çin ile dört yıllık düşmanca ilişkilerin ardından Biden, Washington’un en büyük rakibi olarak tanımladığı Pekin ile ilişkileri düzeltmeye öncelik verdi.
Ancak geçen yıl ABD Temsilciler Meclisi lideri Nancy Pelosi’nin Pekin’in hak iddia ettiği özerk demokratik ada Tayvan’ı ziyaret etmesiyle gerilim arttı.
Financial Times’ın Cuma günkü bir haberine göre, üst düzey bir Pentagon yetkilisinin ziyaret için Tayvan’a gelmesiyle, sıfırlama umutları yakında tekrar test edilebilir.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Batılı güçlerin, birbirlerine “dost” diyen Rusya lideri Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki ilişkilere şüpheyle bakmalarına da yol açtı.
Yine Münih’te ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Washington’ın “Pekin’in savaşın başından bu yana Moskova ile ilişkilerini derinleştirmesinden endişe duyduğunun” altını çizdi.
NATO şefi Jens Stoltenberg Pekin, Rusya’nın ödediği bedeli veya saldırganlığının karşılığını almak için yakından izliyor” dedi.
Bugün Avrupa’da olan, yarın Doğu Asya’da olabilir” uyarısında bulundu.
Stoltenberg ayrıca, Moskova’nın saldırısının Avrupa’nın otoriter rejimlere aşırı güveninin tehlikelerini ortaya çıkardığını ve kıtanın Pekin ile ilişkilerini sürdürürken bir ders olması gerektiğini söyledi.
Çin ve diğer otoriter rejimlerle aynı hatayı yapmamalıyız” uyarısında bulundu.
ingiliz Başbakan Rishi Sunak Münih toplantısında Çin’in “değerlerimize ve çıkarlarımıza sistematik bir meydan okuma” olduğunu ve İngiltere’yi korumak için harekete geçmekten çekinmeyeceğini söyledi.
Kendimizi korumak için gerekeni yapacağız ve mümkün olan yerlerde bu acil sorunların bazılarını çözmek için Çin ile birlikte çalışacağız” dedi.