Biden’ın Çin’deki teknik baskısı, Xi’nin karşılık vermesi için birkaç yol bırakıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
ABD, Çin’in teknoloji endüstrisine yönelik saldırısını bir dizi ihracat yasağı ve işletmeler üzerindeki boğucu kısıtlamalarla yoğunlaştırdı; bu, Pekin’e misilleme yapmak için çok az seçenek bırakan bir tırmanış.
Washington’un hamleleri, Çin’in geleceğin endüstrilerine hakim olmasını ve ordusunu gelişmiş silahlarla donatmasını engellemeye yönelik uzun vadeli bir stratejinin parçası.
Başkan Joe Biden’ın yönetimi bu hafta ana jeopolitik rakibini engelleme çabalarını artırdı ve Japonya ve Hollanda’nın ABD’nin kritik ekipmanların satışına yönelik kısıtlamalarına katıldığına dair işaretler ortaya çıktıkça düzinelerce Çinli teknoloji şirketini kara listeye aldı. Pekin’in gelişmiş yarı iletkenler üretme hırsına.
Buna cevaben Çin, ABD’yi korumacılıkla suçladı, Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulundu ve ABD’nin önemli bir müttefiki olan çip üreticisi Güney Kore’ye dava açtı. Pekin’in ayrıca, otomobillerden cep telefonlarına ve güdümlü füzelere kadar her şeyde çiplerin yaygın olarak kullanılması göz önüne alındığında, küresel ekonomi için kritik bir sektör olan yarı iletken endüstrisi için milyarlarca dolarlık bir yardım paketi hazırladığı bildiriliyor.

Ancak Çin’in ilerlemek için pek fazla seçeneği veya teşviki yok.
Pekin’in eski Başkan Donald Trump yönetimiyle ticaret savaşı sırasında – ABD şirketlerini sözde güvenilmez varlıklar listesine ekleme tehditlerini yerine getirmediğinde – eylemlerine benzer şekilde, ABD yatırımını engellemeye yönelik herhangi bir hamle, halihazırda sarsılmakta olan bir ekonomiyi tehdit eder. Başkan Xi Jinping’in ancak şimdi tersine çevrilen sıfır toleranslı covid politikasından.
Kurumsal müşterilere ABD-Çin ilişkileri ve sanayi politikası konusunda danışmanlık yapan Rhodium Group yöneticisi Reva Goujon, “Çin’de iyi seçeneklerin olmaması, ABD’nin şu anda ihracat kontrolleriyle sert ve hızlı vurmasının nedeni tam olarak bu” dedi.
Teknik savaş, ABD-Çin ilişkilerinin Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yaptığı ziyaretin ardından bu yılın başlarında tüm zamanların en düşük seviyesine ulaşmasından bu yana gevşemesiyle başladı. Biden ve Xi’nin geçen ay Bali’deki 20’ler Grubu zirvesinde bir araya gelmesinin ardından ABD, Tayvan’ı “NATO dışı önemli bir müttefik” olarak nitelendirecek bir yasama teklifini sulandırdı; bu, Washington’ın raydan çıkma riski taşıyan başka bir çatışmadan kaçınmaya çalıştığının bir işareti ilişki.
Çin’in Washington büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin ihracat kontrollerini ve ithalat kısıtlamalarını “istismar ettiğini”, Çinli şirketlere yönelik yeni yaptırımların Biden’ın Bali’de Xi’ye verdiği “taahhüde aykırı” olduğunu söyledi. Cuma.
Liu gazetecilere verdiği demeçte, “ABD tarafında artık duvarlar ve bariyerler inşa ediyor, bağlantının kesilmesi için bastırıyor ve tedarik zincirlerini kırıyorlar” dedi. “ABD’yi yüksek teknoloji ürünleri ticaretini aksatmayı bırakmaya ve Çin ile ABD arasındaki normal ekonomik ve ticari ilişkileri sürdürmeye çağırıyoruz.”
Ancak Pekin’deki bir politika araştırma grubu olan Çin ve Küreselleşme Merkezi’nin kurucusu Henry Wang Huiyao, Pekin’in ABD’nin yarı iletkenlerle ilgili son hamlelerine tepkisinin “çok çekingen” olduğunu söyledi. Wang, Biden-Xi görüşmelerinin ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yakında Çin’e yapacağı ziyaretin, daha fazla anlayış ve umarız yaptırımların bir miktar hafifletilmesi için zemin hazırladığını da sözlerine ekledi.
‘Büyük patlama’
Çin’in yüksek kaliteli çipler yapmak için makinelere ve bilgi birikimine erişimini engellemek için Ekim ayında açıklanan ihracat kontrollerini takiben bu hafta açıklanan yeni eylemler, bazı Çinli şirketleri sözde varlık listesine yerleştirdi ve tedarikçilerin sahip olmasını zorlaştırdı. olmak. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden lisans almak için.

Bu listedeki en dikkate değer şirketlerden biri, Pekin’in yeni nesil yarı iletkenler yaratma çabalarını bastırabilecek, gelişmekte olan çip ekipmanı üreticisi Shanghai Micro Electronics Equipment Group Co. veya SMEE’dir. Yarı iletken yapan makineler, insanlar tarafından üretilen en karmaşık cihazlar arasında yer alıyor ve tersine mühendisliğe meydan okuyor.
Eski bir Merkezi İstihbarat Teşkilatı analisti olan ve şu anda Center for a New American Security düşünce kuruluşunda kıdemli bir üye olan Martijn Rasser, “SMEE’nin varlık listesine dahil edilmesi Çin çip endüstrisine büyük bir darbedir” dedi.
“Pekin, Çin’in küresel yarı iletken ekosisteminde rekabetçi bir güç olması için gerekli olan gelişmiş çip yapma makinelerini üretme potansiyeline sahip olduğunu gördüğü tek şirket” dedi. “Bu umut, tamamen yıkılmadıysa da şimdi büyük ölçüde azaldı.”
Müttefiklere kur yapmak
Biden kısıtlamaları altında, Çin’in bu çip makinelerini yurt dışından satın alma kabiliyeti ciddi şekilde sınırlıdır. Kritik Amerikan donanım üreticileri Applied Materials Inc., Lam Research Corp. ve KLA Corp. artık gelişmiş ekipmanlarını Çinli müşterilere satamaz. Ancak tam bir abluka, Japon Tokyo Electron Ltd.’nin işbirliğini gerektiriyor. ve Hollandalı litografi uzmanı ASML Holding NV.
ABD’nin bu çabaları, Japonya ve Hollanda’nın Çin’e güncel çip üretim makinelerinin ihracatı üzerindeki kontrolleri sıkılaştırma konusunda Washington’a katılmak üzere bir anlaşmaya yaklaşmasıyla bu hafta hız kazandı. İki hükümet, Washington’un Ekim ayında koyduğu kurallara uygun olarak, piyasadaki en son gelişmelerden en az üç nesil geride olan çipler yapabilen makinelerin satışını yasaklamayı düşünüyor.
Ayrıca, bir zamanlar Apple Inc.’i satın alma anlaşmasına yakın olan Çin’in önde gelen bellek yongası üreticisi Yangtze Memory Technologies Corp. da kara listeye alındı. ve Samsung Electronics Co.’nun bir rakibidir. ve Mikron Teknoloji A.Ş. cep telefonu ve PC bileşenleri için.
Çin yanıtı
Çin, DTÖ davasını kazansa bile, ABD, 2019’da Trump yönetimini felce uğratan ticaret organının temyiz organına sunarak herhangi bir kararı veto edebilir.
Çin’in en iyi seçeneği, kendi yüksek teknoloji çiplerini geliştirmeye para yatırmak olabilir. Reuters’e göre Pekin, çip endüstrisi için 143 milyar dolarlık bir yardım paketi hazırlıyor. Ancak bunun, Çin’in halihazırda sektöre akıttığı on milyarlarca doların karışık sonuçlarını ne kadar etkileyeceği açık değil.

Dış İlişkiler Konseyi’nde gelişen teknolojiler ve ulusal güvenlik başkanı Adam Segal, “Daha fazla yatırım yapabilirler, ancak şu anda sorunlar gerçekten kaynak eksikliği değil” dedi. “Hala savunmasız oldukları bu teknoloji darboğazları.”
Carnegie Endowment for International Peace kıdemli üyelerinden Jon Bateman, tek taraflı eylemlerin nihayetinde kilit Amerikan ortaklarını uzaklaştırma riski olduğunu söyledi. Ayrıca Pekin, nadir toprak hakimiyetinden veya bir üretim merkezi rolünden yararlanmak için henüz bir isteklilik göstermedi çünkü “kazanmaktan çok kaybedecek şeyleri” var, ancak bu değişebilir.
Çin’in misilleme yapmak için birçok fırsatı var, ancak bunu yapma isteği şu ana kadar çok sınırlı” dedi. “Bu nihayet gerçekleştiğinde şaşırabiliriz.”