Biden Xi ile Buluştuğunda: Tayvan, Rusya’nın Ukrayna’daki Savaşı, Kuzey Kore Gündemin Başında

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
ABD Başkanı Joe Biden, göreve başladığından bu yana ilk kez Pazartesi günü Çin lideri Xi Jinping ile yüz yüze görüşecek ve ABD’nin Tayvan, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı ve Kuzey Kore’nin nükleer hırsları gündeminin başında yer alacak.
Uzun zamandır beklenen yüz yüze görüşme, süper güçler arasındaki ilişkilerin onlarca yılın en düşük noktasına inmesiyle gerçekleşti. İkili, dünyanın önde gelen gelişmiş ve yükselen ekonomilerinin liderlerini bir araya getiren yıllık 20’ler Grubu (G20) zirvesi öncesinde Endonezya’nın Bali adasında buluşacak.
Biden, Demokratların Senato’nun kontrolünü ele geçirmesiyle büyük bir iç zaferin ardından toplantıya girerken, Xi geçen ay eşi görülmemiş bir üçüncü dönemi kazandı.
“Güçlendiğimi biliyorum ama buna ihtiyacım yok. Xi Jinping’i tanıyorum, onunla diğer dünya liderlerinden daha fazla zaman geçirdim.” Biden Pazar günü Senato sonuçlarının ardından Kamboçya’da gazetecilere verdiği demeçte.
“Onunla her zaman net tartışmalarım oldu. Her birimizin nerede durduğu konusunda hiçbir zaman yanlış bir hesap olmadı.”
G20 öncesinde Mısır’daki uluslararası iklim zirvesi ve ASEAN toplantısı ve Kamboçya’daki Doğu Asya zirvesindeki durakları içeren bir kasırga yolculuğunda olan ABD başkanı, Çin ile bir “ilişki zemini” inşa etmeyi umuyor. iki ulus arasındaki rekabeti kısıtlayan kurallar olduğunu.
Biden kısa süre önce Xi ile görüşürken temel tavizler vermek istemediğini ve her iki liderin de “kırmızı çizgilerini” çizmelerini ve çatışma bölgelerini çözmelerini istediğini söyledi.
Beyaz Saray, toplantının somut sonuçlar verme olasılığının düşük olduğunu ve ortak bir açıklama beklenmediğini, ancak son yıllarda Hong Kong ve Tayvan’dan Güney Çin’e kadar çeşitli konularda artan gerilimlerin damgasını vurduğu bir ilişkiyi istikrara kavuşturmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Zee, zorlayıcı ticaret uygulamaları ve Çin teknolojisi üzerindeki ABD kısıtlamaları.
Biden’in Ocak 2021’de cumhurbaşkanı olmasından bu yana beş telefon veya görüntülü görüşme yapan Biden ve Xi, en son Obama yönetimi sırasında şahsen bir araya geldi. ABD’nin Çin ile bağları, özellikle ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında Pekin’in kendi toprakları olduğunu iddia ettiği kendi kendini yöneten demokratik ada olan Tayvan’a yaptığı ziyaretten bu yana düşük bir seviyede.
Alman Marshall Fonu Asya uzmanı Bonnie Glaser, “Bu yüz yüze görüşme, gerilimi azaltmak ve rekabeti kontrol etmenin yollarını bulmak için bir fırsat sunuyor” dedi.
İLİŞKİ TARİHİ ON YILDAN DAHA FAZLA
Biden’ın hesaplamalarına göre, iki lider birbirini iyi tanıyor, birlikte 17.000 milden fazla seyahat etti ve toplantılarda 78 saat geçirdi. 2011 ve 2012 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’de birlikte seyahat ettiler, her ikisi de ülkelerinin başkan yardımcısıydı.
Biden yönetiminin ekonomi politikalarını silahlandırması olarak gördüğü şeyden hüsrana uğrayan Pekin, Avrupa ve Afrika ile bağlarını genişletmeye çalıştı. Xi hükümeti ayrıca Biden yönetiminin Tayvan’a karşı tutumunu Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltaladığı için eleştirdi.
Çin cumhurbaşkanı ayrıca, Washington’un dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD’yi sollamaya çalışırken, Pekin’in artan etkisini bastırmak istediğini de öne sürdü.
Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen 20 liderden oluşan bir grubun oturum aralarında Pazartesi günkü toplantı, Biden yönetiminin giderek otoriterleşen Çin’i dünya düzenine yönelik en kapsamlı meydan okuma olarak gören yeni bir ulusal güvenlik stratejisini açıklamasından haftalar sonra gerçekleşti.
Stanford Üniversitesi’nden Çin uzmanı Oriana Skylar Mastro, “Biden yönetimi bir taşla iki kuş vurmaya çalışacak – Çin-ABD işbirliğine temel oluşturmak için Kuzey Kore ve iklim değişikliği gibi konularda Çin’in desteğini almaya çalışacak” dedi. .
S. Rajaratnam International School of International’da doçent olan Li Mingjiang, Xi’nin, gücünü güçlendiren bir Komünist Parti kongresinden hemen sonra, Biden’ı Çin ile ilişkilerde istikrarı sürdürmeye ve Tayvan’daki statükoya saygı göstermeye teşvik edeceğini söyledi. çalışmalar. Bakan ayrıca, ticaret ve diğer konularda ikili istişareler için bazı çalışma düzeyindeki mekanizmaları yeniden açabileceklerini söyledi.
ABD’li yetkililer geçen hafta yaptığı açıklamada, Biden’ın Moskova’nın Ukrayna’yı işgalini ve Ukrayna’yı savunmasında “özür dilememe” planlarını da tartışacağını söyledi.
ABD’li yetkililer, Çin’in Rus savaşını eleştirmekten büyük ölçüde kaçındığını, ancak şimdiye kadar Moskova’ya silah tedarikini ertelediğini söylüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, toplantıya katılmayacak. G20 zirvesi.
Beyaz Saray, Biden’ın Xi’yi Kuzey Kore’nin silah geliştirme arayışının devam etmesinin bölgede ABD askeri varlığının güçlendirilmesine yol açacağı konusunda da uyaracağını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore’nin 2017’den bu yana ilk kez nükleer bomba testlerine yeniden başlamayı planladığı konusunda endişeli ve Çin ile Rusya’nın bunu yapmamaya ikna edecek güce sahip olduğuna inanıyor.