Ayrılık kalbinizi nasıl etkiler? Kardiyolog açıklıyor

MusicMiss

New member
Ayrılık kalbinizi nasıl etkiler? Kardiyolog açıklıyorRomantik ilişkiler kalbimizi nasıl etkiler?
Sevdiğiniz kişinin yanındayken kalbiniz daha mı hızlı atıyor? Sevdiğiniz veya arkadaşlığına değer verdiğiniz biriyle tanıştığınızda kalbinizin attığını hissediyor musunuz? O çarpıntı, o heyecan ve mutluluk hissi sizi iyi hissettirmekten daha fazlasını yapabilir, aslında kalp sağlığınız için iyi olabilir.
Aşkın sağlığınız için neden iyi olduğuna dair bir teori, kan basıncının sakinlik ve huzura tepki vermesidir. Aşıksanız, daha sakin ve huzurlu olursunuz, bu da daha düşük kan basıncına dönüşebilir. Ama hepsi bu kadar değil. BP dışında, kalp sağlığını artıran birçok başka mekanizma vardır. Bunlardan biri, Koroner kan akışının iyileştirilmesidir.

Pandemi sırasında insanlarla tanışmayı zorlaştıran COVID güvenlik protokolleriyle aşk test ediliyormuş gibi görünebilir. Ancak haberler, insanların COVID sırasında bile bağlantı kurmanın ve romantizmi bulmanın güvenli ve yaratıcı yollarını bulmaya devam ettiğini gösteriyor.
Aşkın sağlığa faydaları nelerdir?
Aşk bizi iyi hissettirir. Aşkın iyileştirici güçleri vardır. Aşk kalbin için iyidir.

Kalp sorunları yaşarsanız, aşk iyileşmenize yardımcı olabilir. Araştırmalar, evli insanların evli olmayan insanlara göre hayatta kalma ve daha iyi iyileşme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Erkekler, evlilikten kadınlara göre daha fazla kardiyovasküler fayda elde etme eğilimindedir, ancak genel olarak evlilik, daha uzun yaşamanıza yardımcı olur. Hayatınızda sevgi olması ya da sadece sizinle ilgilenen ve sizinle ilgilenen birinin orada olması olabilir. Her iki durumda da, evli insanların bekarlara göre kalple ilgili bir işlemden daha iyi iyileştiğini gördük.

Her türlü sevgi kalbinize fayda sağlayabilir. Kalp sağlığınızı iyileştirebilen sadece romantik aşk değildir. Arkadaşlarınız ve ailenizle yakın, sevgi dolu ilişkilere sahip olmanın kardiyovasküler faydaları olabilir. Araştırmacılar, kardiyak baypas ameliyatından sonra sevdiklerinizin desteğini almanın rolünü araştırdılar. Zamanla, iyi sosyal desteği olan hastaların iyileşme ve hayatta kalma oranları daha iyi oldu.

Birçok kardiyolog, hastalarına ameliyat veya Anjiyoplasti sonrası desteğin önemi konusunda danışmanlık yapar. Bu destek sadece eşleri değil, yakın arkadaş ve aileyi de kapsamaktadır.

Kalp sağlığı: Mitler kardiyologlar insanların inanmayı bırakmasını istiyor

Kendinizi sizi seven insanlarla çevrelemek – ilişkiniz ne olursa olsun – sizi daha huzurlu hissettirebilir, tıbbi tavsiyelere uymaya ve bakımınızda aktif rol almaya daha yatkın hale getirebilir, bu da iyileşmeyi hızlandırabilir.

Dört ayaklı arkadaşlarınızla vakit geçirmenin bile kalp sağlığına faydaları vardır.

Evcil hayvan sahibi olmak ayrıca insanların bir kalp prosedüründen sonra daha uzun süre hayatta kalmasına yardımcı olur. Bu ilişki hem köpeklerde hem de kedilerde incelenmiştir. Bu iki hayvan, hayatta kalma açısından kesin bir fayda sağlar. Uzmanlar bunun evcil hayvanların size verdiği koşulsuz sevgiden kaynaklandığına inanıyor.

Biri kalbimizi kırdığında ne olur?
Hayatınızda aşk olması sağlığınıza fayda sağlarken, kırık bir kalbin bazen fiziksel yan etkileri olabilir.

Filmlerde ya da hikayelerde ani bir kötü haber ya da ani bunaltıcı duygular yüzünden ölen film karakterlerini hepimiz görmüşüzdür. Bu, daha az sıklıkta da olsa gerçek hayatta da olur. Bazıları Takotsubo olarak bilinen kalp krizi benzeri bir durumdan muzdariptir.

Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Kardiyomiyopati veya Kırık Kalp Sendromu, birçoğunda kısmi veya tam iyileşme ile geri döndürülebilir bir durumdur. Ancak bazı durumlarda kalbe kalıcı zararlar verebilir.

Kırık kalp sendromu çok gerçek bir tıbbi hastalıktır. Bu tipik olarak, kalbin ani bir şekilde büyüdüğü ve pompalamada çok etkisiz kaldığı geçici bir durumdur. Genellikle geri dönüşümlüdür ve stres çözüldükten sonra normale dönebilir, ancak bu birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.

Takotsubo kardiyomiyopatisi olarak da adlandırılan kırık kalp sendromu, her iki cinsiyette de semptomlar görülebilse de kadınlarda daha yaygındır. Nadir durumlarda, bu durum tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir.

Ayrılıkların kalp sağlığı açısından ciddi sonuçları var mı?
Genel olarak stres, kalp problemleri riskinizi artırabilir ve göz ardı edilmemelidir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, ankete katılan nüfusun üçte birinin stresin – yüksek tansiyon, obezite ve sigara içmenin yanı sıra – kalp hastalığı geliştirme riskini artırabileceğini bilmediğini ortaya koydu.

Hayatımızdaki stresi azaltmanın birçok sağlıklı yolu var. Sevgi dolu bir ilişki içinde olmak tek yoldur ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Aşk birçok biçimde gelir.

Hayatınızda sevgiye sahip olmak, sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak için çok önemlidir. Bu sevgi birçok farklı kaynaktan gelebilir: evlilik, eş, kardeşler, ebeveynler, arkadaşlar veya evcil hayvan. Amaç, hayatınızdaki stresi ve kaygıyı azaltan ve kalbinize fayda sağlayan sevgi yoluyla huzuru kazanmaktır.

Akıl sağlığınız ile kardiyovasküler sağlığınız arasında güçlü bir ilişki vardır ve yeni araştırmalar, her ikisinin de daha önce anlaşılmayan şekillerde birbirine yakından bağlı olduğunu göstermektedir.

Bazı tahminlere göre, kardiyovasküler hastalığı olanların depresyonla mücadele etme olasılığı 3 kat daha fazladır. Ayrıca, akıl hastalığıyla ilişkili damgalanma ve tıbbi ortamlarda yürütülen akıl sağlığı değerlendirmelerinin olmaması nedeniyle teşhis edilmemeleri muhtemeldir. Depresyonu olan yetişkinler için prognoz daha kötüdür: %80’i yeni kardiyovasküler hastalık geliştirme, komplikasyon veya hastaneye yatış ve kalp hastalığından ölme riski altındadır.

Depresyon, diğer sağlık davranışları yoluyla da kardiyovasküler sağlığı kötüleştirebilir. Örneğin, depresyonu olanlar tıbbi tedavi planlarını takip etmeye daha az istekli olabilir, sağlıksız “rahat” yiyecekler – özellikle şeker ve sodyum oranı yüksek olanlar – yemeye ve daha hareketsiz yaşam tarzları yaşamaya daha yatkın olabilir. Depresyon, kortizol ve adrenalin gibi kan şekerinizi, kan basıncınızı ve dinlenme kalp atış hızınızı “yükseltebilen” belirli stres hormonlarını etkiler.

Depresyon, öfke ve iç düşmanlık, umutsuzluk ve çaresizlik, şiddetli stres ve gerginlik, bunlar kişinin kalp sağlığını kendi başına kötüleştirebilecek duygulardan sadece birkaçı değil, sadece bunlar değil.

Kapak tarafında, psikolojik esenlik, daha yüksek kardiyovasküler sağlık seviyeleri ile ilişkili olabilir. Örneğin iyimserlik, kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. Nasıl? İyimserlik, iyi şeylerin olmasını beklemek veya bir kontrol duygusuna sahip olmaktır ve her iki bakış açısı da sizi onarıcı sağlık davranışlarına girme, riskli veya zararlı davranışları azaltma ve daha iyi seçimler yapma konusunda etkileyebilir. Umut, sevgi, yardımseverlik ve diğer olumlu duygularla doluysanız, hastalığınızla başa çıkmak için amaçlı adımlar atma ve hastalığı önlemek için önleyici tedbirler alma olasılığınız daha yüksektir.

Araştırmalar, iyi arkadaşları, yoldaşları ve anlamlı ilişkileri olan insanların daha sağlıklı yaşadıklarını ve daha uzun yaşadıklarını göstermiştir. Basit sevgi ve şefkat eylemleri daha iyi zihinsel ve fiziksel esenlik sağlayabilir. Munnabhai’nin “Jadoo ki jhappi”si hayali bir şey değil, her derde deva olmasa da harika bir ilaç.

Kısacası, psikolojik sağlık ve hastalık kalp ve damar sağlığını etkiler ve bunun tersi de geçerlidir. İlişki karmaşık, iki yönlü bir caddedir. Kendinize iyi bakarak ve gerektiğinde yardım isteyerek kalbinizi sevin. Kalbin bunun için sana teşekkür edecek.

(Yazar: Dr Sameer Dani, Direktör ve Baş Girişimsel Kardiyolog, Apollo CVHF Kalp Enstitüsü)


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.