WASHINGTON: İşsizlik maaşı için yeni başvurularda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştü ve sıkı para politikasına rağmen ekonominin direncine dair daha fazla kanıt sağladı.
Çalışma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, devlet işsizlik yardımları için ilk başvuruların 11 Şubat’ta sona eren haftada 1.000 düşüşle mevsimsellikten arındırılmış 194.000’e düştüğünü söyledi. Reuters’in anket yaptığı ekonomistler geçen hafta 200.000 iddia tahmininde bulundular.
Yüksek profilli düşük olmasına rağmen iddialar devam ediyor işten Faiz oranlarına karşı oldukça hassas olan teknoloji sektörü ve diğer sektörlerde. İşten çıkarılan işçilerden bazılarının yeni bir iş bulması veya kıdem tazminatı nedeniyle sosyal yardım talep etmede gecikme olasılığı yüksektir.
Şirketler, pandemi sırasında işe alımda zorluklar yaşadıktan sonra genellikle çalışanlarını işten çıkarma konusunda isteksizdir. Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu bu hafta, iş ilanlarını bildiren küçük işletmelerin sayısının Ocak ayında arttığını bildirdi ve bu da “sahiplerinin işlerini büyütmek için hala fırsatlar gördüğünü” öne sürdü.
Talep raporu ayrıca, işe alım için bir örnek olan yardımın ilk haftasından sonra yardım alan kişilerin sayısının 4 Şubat’ta sona eren haftada 16.000 artarak 1.696 milyona çıktığını gösterdi.
53 yılı aşkın süredir en düşük işsizlik oranıyla karakterize edilen işgücü piyasasının dayanıklılığı, finans piyasalarının Federal Rezerv’in yaz boyunca faiz oranlarını artırmaya devam etmesini beklemesine yol açan faktörlerden biri.
Bu haftaki hükümet verilerine göre, perakende satışlar Ocak ayında yaklaşık iki yılın en güçlü seviyesinde yükselirken, enflasyondaki düşüş süreci geçen ay bir sarsıntı yaşadı.
ABD Merkez Bankası politika faizini geçen Mart ayından bu yana 450 baz puan artırarak sıfıra yakın olandan %4,50-%4,75 aralığına yükseltti ve artışların çoğu Mayıs ve Aralık ayları arasında gerçekleşti.
Mart ve Mayıs aylarında 25 baz puanlık iki faiz artışı daha bekleniyor. Mali piyasalar Haziran’da yeni bir yükseliş bekliyor.
Çalışma Bakanlığı’ndan Perşembe günü yayınlanan ikinci bir rapor, aylık üretici fiyatlarının Ocak ayında hızlandığını gösterdi. Nihai talep için üretici fiyat endeksi, Aralık ayında %0,2 düştükten sonra geçen ay %0,7 arttı.
Ocak ayına kadar olan 12 aylık dönemde ÜFE, Aralık ayındaki %6,5’lik artışın ardından %6,0 arttı. Ekonomistler, ÜFE’nin yıllık bazda %0,4 ve %5,4 artacağını tahmin ediyorlardı.