BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: ABD Cuma günü BM’ye baskı yaptı Güvenlik Konseyi Diplomatlar, Afganistan’daki Taliban liderliğindeki yetkililere yardım kuruluşlarında çalışan veya üniversitelere ve liselere devam eden kadınlara yönelik yasağı kaldırma çağrısı yapan bir kararı kabul edecek.
15 üyeli konsey, Ağustos 2021’de Afganistan’da iktidarı ele geçiren İslamcı Taliban liderliğindeki hükümetin kararlarını görüşmek üzere – Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya’nın talebi üzerine – Cuma günü özel olarak toplandı.
Diplomatlar, ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield’ın konseye, durumun ciddiyeti göz önüne alındığında, yasakları kınayan ve derhal geri çekilme çağrısı yapan bir kararı oybirliğiyle geçirmesi gerektiğini söyledi.
Konsey tarafından alınan böylesi resmi bir kararı tüm üyelerin destekleyip desteklemeyeceği hemen belli olmadı. Bir kararın geçmesi için dokuz oy ve Rusya, Çin, İngiltere, Fransa veya ABD’den veto olmaması gerekiyor.
Birleşik Arap Emirlikleri BM Büyükelçisi Lana Nusseibeh, “Açıkçası, Güvenlik Konseyi’nin araç çantasıyla birlikte birkaç aracı var,” dedi ve organın sahadaki duruma pratik olarak nasıl yardımcı olabileceğine odaklanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Güvenlik Konseyi geçen ay oybirliğiyle, Afganistan’daki kadın ve kızların tam, eşit ve anlamlı katılımı çağrısında bulunan ve kadınların üniversitelere gitmesine veya yardım kuruluşlarında çalışmasına yönelik yasağı kınayan gayri resmi bir bildiriyi onayladı.
Cuma günkü toplantıdan önce, ABD, İngiltere ve Fransa da dahil olmak üzere Güvenlik Konseyi’nin 11 üyesi, Taliban’ı kadınlara ve kız çocuklarına yönelik tüm baskıcı önlemleri geri almaya çağıran ortak bir bildiri yayınladı.
Kadın yardım çalışanlarına yönelik yasak, 24 Aralık’ta Taliban liderliğindeki hükümet tarafından açıklandı. Geçen ayın başlarında üniversitelere giden kadınlara getirilen bir yasağın ardından geldi. Mart ayında kızların ortaokula gitmesine izin verilmedi.
‘ÇOCUKLAR ÖLECEK’
Birleşmiş Milletler’e göre, Afgan halkının %97’si yoksulluk içinde yaşıyor, nüfusun üçte ikisi hayatta kalmak için yardıma ihtiyaç duyuyor ve 20 milyon insan şiddetli bir şekilde aç durumda.
UNICEF İcra Direktörü Catherine Russel Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü Reuters tarafından görülen kapalı toplantısında hazırladığı sözlerine göre, kadın yardım görevlilerine yönelik yasağı “hem yanlış hem de tehlikeli” olarak nitelendirdi.
“Onlar olmadan hayatlar kaybedilecek, çocuklar ölecek demek abartı olmaz” dedi.
Russell, UNICEF’in yasağın çalışmaları üzerindeki etkisini gözden geçirdiğini ve “durum geliştikçe, hangi faaliyetlerin sürdürüleceği ve hangilerinin askıya alınacağı konusunda zor kararlar vermemiz gerekeceğini” söyledi.
Uluslararası Kurtarma Komitesi başkanı David Miliband, hazırladığı açıklamaya göre, IRC’nin yasak nedeniyle çoğu operasyonu askıya almak zorunda kaldığını, ancak “kesin bir geri dönüş pek olası görünmediği için” çalışmaya devam etmenin yollarını bulmaya çalıştığını söyledi. meclis toplantısı için açıklamalar .
Miliband, “Sağlık Bakanlığı’nın açıklığına istinaden IRC, dört ilde statik ve gezici sağlık ekiplerimiz aracılığıyla sağlık ve beslenme hizmetlerini yeniden başlattı. Diğer STK’lar (yardım grupları) da aynısını yapıyor.”
“Daha gidecek çok yolumuz var ama başlangıç burada” diye ekledi.